Popotovanje hrane skozi prebavo

(Foto: Jupiterimages)

Razkrita skrivnost lačnih oči

Že zgolj pogled na okusen zalogaj ali vonj po slastni hrani je dovolj, da naš organizem vključi delovanje prebavil. Takoj ko vidimo ali zavohamo kaj okusnega, prebavni organi stopijo v akcijo. V ustih se začne zbirati slina, želodec se krči, žleze pa izločajo spojine za razgrajevanje hrane, s katerimi iz hrane posrkajo hranilne snovi.

Oh, pica!
Čeprav prebavila oblikujejo zapleten sistem, gre v resnici za eno samo dolgo cev. Začne se z usti ter nadaljuje s požiralnikom in želodcem. Nato hrana nadaljuje pot po dvanajstniku ter tenkemu in debelemu črevesu vse do analne odprtine. To je dvodelen proces, in sicer mehanični in kemični. Prvi poteka v ustih in želodcu, drugi pa obsega delovanje encimov in drugih snovi, ki jih izločajo želodčne žleze in žolč. Nos in oči se odzovejo, še preden se v tem procesu hrana razgradi in se iz nje sprostijo hranilne snovi. Do telesne reakcije pride, ko vidimo hrano, ki nam vzbuja tek. Že misel, da je pica, ki jo pravkar gledate, okusna, je ukaz prebavilom, naj se pripravijo za delo. Organizem se podobno odziva tudi, kadar je vzdraženo čut za vonj.

Prebavljena …
Žleze slinavke pod jezikom in v globini ustne votline izločajo vodeno tekočino, ki opravlja dve pomembni nalogi: vlaži in razgrajuje hrano, da jo lahko jezik porine v spodnji del ust, od koder skozi požiralnik pride do želodca. Poleg tega v slini nastajajo amilaze, encimi, ki sprožijo proces prebavljanja sestavljenih ogljikovih hidratov (škroba) ter jih razgrajuje na enostavne sladkorje.

… in obdelana
Med prebavljanjem hrane se aminokisline, sladkorji, vitamin C, vitamini B, železo in magnezij prenašajo skozi krvni obtok do jeter, ki jih obdeluje. Maščobne kisline, holesterol ter vitamini A, D, E in K vstopajo v limfni sistem, kri in jetra, ki jih dodatno obdelajo in pošljejo do celic.

Nadstropja
Tenko črevo je sistem, ki deluje kot trinadstropna stavba. Vrstni red vsrkavanja hranil je naslednji:

  • v debelem črevesju se absorbirajo železo, kalcij in magnezij;
  • v tankem črevesju se absorbirajo enostavni sladkorji, ki nastanejo z razgradnjo ogljikovih hidratov, in vodotopni vitamini (C in B, z izjemo vitamina B12);
  • v dvanajstniku se absorbirajo aminokisline (končni produkt prebave beljakovin), v maščobi topni vitamini (A, D, E in K), maščobne kisline (posledica prebave maščobe), holesterol, vitamin B12, natrij, kalij in alkohol.

Topljenje in dviganje
Med presnovnimi procesi znotraj celic se hranilne snovi "kurijo", pri čemer sproščajo toploto (energijo), ali pa se porabljajo za izgradnjo novih tkiv. Presnovni proces, pri katerem se sprošča toplota, se imenuje katabolizem (topljenje), proces izgradnje novih tkiv pa anabolizem (dviganje).

Sladko
Encime v slini ne zanimajo ne beljakovine ne maščobe, ampak se takoj usmerijo v sestavljene ogljikove hidrate in razgrajujejo dolge molekularne verige škroba na posamezne celice sladkorja. To je mogoče spoznati s preprostim poskusom. Košček neslanega krekerja položite na jezik, kjer naj tudi ostane. Čez nekaj minut boste začutili rahlo sladek okus razgrajene molekule škroba. Razširite dlan in jo postavite nasproti popka, pri čemer naj bo palec usmerjen navzgor, mezinec pa navzdol. Dlan bo pokrila večino razmeroma majhnega prostora, v katerem je vaše šest metrov dolgo tenko črevo.

Sokovi
Ko se prebavljena hrana iz želodca prelije v ta del prebavil, se začne izločati nov kompleks prebavnih sokov:

  • slinavka in črevesni encimi dokončujejo prebavo beljakovin in jih spreminjajo v aminokisline;
  • žolč, zelenkasta tekočina, ki nastaja v jetrih in se skladišči v žolčniku, omogoči mešanje maščobe in vode;
  • bazični sokovi slinavke zmanjšujejo kislost prebavne kaše, tako da lahko amilaze (encimi, ki razgrajujejo ogljikove hidrate) spet začnejo razgrajevati ogljikove hidrate na enostavne sladkorje;
  • črevesni encim dehidrogenaza prebavlja alkohol, preden se absorbira v krvni obtok.

Hranilne snovi se ne absorbirajo skladno z vrstnim redom prispetja v črevo, marveč glede na hitrost razgrajevanja na enostavne prvine:
1. ogljikovi hidrati se razgradijo v enostavne sladkorje,
2. beljakovine se razgradijo v aminokisline,
3. maščobe se razgradijo (pretežno) v maščobne kisline,
4. vodotopni vitamini se razgrajujejo hitreje od vitaminov, topnih v maščobi.