Prehrana na potovanju

  • N.P.
  • četrtek, 30. junij 2011
(Foto: Diana Anelič)

Nekaj nasvetov preden se odpravite na pot

Poletje je čas potovanj. V bližnje počitniške kraje radi potujemo z avtom. Da nas ne bi presenetili pokvarjena hrana in žeja, je na pot bolje oditi dobro pripravljen.

Skrbno shranjena in čista


Vročina in neustrezne razmere za shranjevanje živil lahko povzročijo, da se hrana pokvari, zato je primerno, če imamo v poletnih dneh tudi v klimatiziranem vozilu hladilno torbo. Če se odpravljate na daljšo pot, je primernejša električna, saj bosta tako hrana in pijača ves čas sveži in hladni. V hladilno torbo lahko shranite vso hrano in vsaj nekaj pijače, med potjo pa si boste lahko naredili novo zalogo.

Poleti je priporočljivo uživati lažjo hrano, zaradi vročine pa prija manjše število obrokov. Običajno nam bolj teknejo hladni obroki, kar je še posebno priročno na poti v avtomobilu. Telesu zagotovite dovolj vlaknin; zelo primerna za malico na poti sta predvsem zelenjava in sadje.

Izberite sadje, ki ga ni treba lupiti ali rezati (ali pa to naredite že doma) in s katerim se ne boste zamazali (banane, jabolka, nektarine, breskve, marelice …). Preden sadje vzamete s seboj, ga ne pozabite oprati. Tudi zelenjavo operite in pripravite že doma: narežite in očistite papriko, korenje ipd. Izberite hrano, ki vsebuje veliko vitamina A (korenje, marelice) in vitamina C (pomaranče, jagode, paprika, paradižnik).

Če si boste zaželeli obrok, s katerim se boste bolj nasitili, vzemite s seboj polnozrnat kruh in namaz, narezan sir ali salamo, vendar zadnja dva ne pozabite hraniti v torbi (ki naj pravilno deluje ves čas). Ne pozabite na higieno – roke pred jedjo umijte ali obrišite z dezinfekcijskimi robčki. Vse potrebno, od prigrizkov do pijače, naj bo pri roki, ne v prtljažniku. Pri roki pa ne bodo odveč tudi papirnate brisače in prazne vrečke za ostanke hrane.

Brez pijače ne gre


Poleti je pomembno veliko piti, tudi če niste žejni, zato vzemite s seboj dovolj pijače, sploh če veste, da vas na poti utegne doleteti gneča in dalj časa ne boste mogli kupiti hladne pijače. Uživajte dovolj tekočine, vsaj dva litra na dan! Za žejo je najprimernejša zdrava, neoporečna pitna voda, ki ji po želji lahko dodate malce limoninega soka. Pijete lahko tudi nesladkan čaj. Ne pretiravajte s sadnimi sokovi, saj vsebujejo veliko sladkorja.

Slabost in otroci


Če potujete z dojenčkom ali majhnim otrokom, je priporočljivo vzeti s seboj industrijsko pripravljeno otroško hrano (žitne kašice, sterilizirane sadne in zelenjavne kašice …). Pred vožnjo je dobro pojesti na rezine narezano jabolko ali lahek obrok z minimalno količino tekočine.

Izogibati se velja predvsem mleku, jogurtu, sladoledu in gaziranim pijačam. Prebavila so bolj občutljiva zgodaj zjutraj in dopoldne, zato se je na pot bolje odpraviti popoldne. Za preprečevanje slabosti so na voljo tudi zdravila v obliki kapljic, pastil, tablet, dražejev ali obližev. Pred potjo se posvetujte s pediatrom ali farmacevtom.

Hrana v tujini


Ljudje na potovanju največkrat zbolijo zaradi uživanja onesnažene hrane ali vode. Pri preprečevanju potovalne driske je najpomembnejše upoštevanje splošnih higienskih načel, skrbna izbira hrane in pitje iz originalno ustekleničenih pijač.

Zlasti v eksotičnih deželah sledite naslednjim navodilom: ne uživajte hrane, za katero veste ali predvidevate, da je več ur stala na sobni temperaturi; uživajte prekuhano ali pečeno in vročo hrano. Izogibajte se surovi hrani, zelenjavi in sadju, ki ga ni mogoče olupiti; zavrzite poškodovano sadje. Izogibajte se ulični prehrani in jejte le pakiran sladoled industrijskega izvora.

Mlečne izdelke jejte, če ste prepričani, da so bili pasterizirani. V restavracijah ne uživajte hladnih predjedi. Pijte originalno zaprto ustekleničeno vodo; prodajalci namreč ustekleničeno vodo pogosto napolnijo kar iz pipe, zato vsako steklenico ali plastenko preverite, ali je tovarniško zaprta. Pijte pijače brez ledu, saj so tudi kocke ledu lahko vir okužbe. Pozorni bodite na čistočo jedilne posode in pribora ali pa uporabljajte lasten jedilni pribor za enkratno uporabo. Roke si redno umivajte z vodo in milom ali pa jih obrišite z dezinfekcijskimi robčki, še posebno pred jedjo.

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki