Aromatizirana voda

  • TK
  • torek, 04. maj 2010
(Foto: jupiterimages)

Aromatizirane vode ali vode z okusom spadajo v posebno kategorijo nizkoenergijskih osvežilnih brezalkoholnih pijač iz rastlinskih izvlečkov.

Vitamin C
Vode z okusom, ki so že nekaj let prodajna uspešnica, navadno vsebujejo različne naravne ali umetne sadne arome, poleg tega pa še sladila in vitamine. Kot sladilo najpogosteje uporabijo saharozo, arome, ki jih največkrat srečamo na slovenskem trgu, pa so jagoda-guava, limona-limeta, zeleno jabolko, breskev, jagoda, mandarina in hruška. Vitamin C, ki ga dodajajo aromatiziranim vodam, nima samo hranilnega pomena, temveč služi tudi kot naravni konzervans.

Manj kalorij
Aromatizirane vode navadno vsebujejo od 7 do 10 kalorij na deciliter, kar je označeno tudi na deklaraciji. Ta energija lahko izhaja samo iz ogljikovih hidratov; dodatek maščobe ali beljakovin ne vpliva na okus napitka. Za primerjavo, sladkani sadni sokovi in gazirane pijače v povprečju vsebujejo od 40 do 50 kcal na deciliter, torej od štiri- do petkrat več kot aromatizirane vode. Zaradi tega je pitje vode z okusom bolj zaželeno kot uživanje sladkanih sokov in gaziranih pijač. Seveda ni dobro pretiravati z nobenim živilom ali pijačo, ki vsebuje sladkor, zelo pomembno pa je tudi prebrati deklaracijo in se prepričati o deležu sladkorja, ki ga vsebuje pijača.

Vode z okusom se uvrščajo med lahke izdelke. To je oznaka, ki jo lahko nosi hrana ali pijača, katere energijska vrednost je v primerjavi s podobno hrano običajne sestave manjša za vsaj 30 odstotkov. Vode z okusom spadajo v skupino brezalkoholnih pijač, vendar imajo znatno nižjo energijsko vrednost kot drugi napitki v tej skupini.

Koliko je priporočljivo?
Priporočeni dnevni vnos tekočine je od 1,5 do 2 litra. To količino je treba doseči z uživanjem mineralne ali izvirske vode, vode iz vodovoda ter rastlinskih čajev, juh, naravnih sokov ter aromatizirane vode kot najmanj "boleče" izbire med sladkanimi napitki. K dnevnemu vnosu tekočine prispevajo tudi živila z visokim deležem vode. Strokovnjaki za prehrano menijo, da sprejemljiv dnevni vnos vode z okusom ne bi smel preseči 3 decilitrov, kar velja za vse starostne skupine.

Sladkorni bolniki
Vsi kronični bolniki, ki morajo nadzorovati vnos sladkorja, morajo omejiti vnos vseh sladkanih napitkov in živil, ki vsebujejo sladkor, torej tudi vode z okusom. To priporočilo se zlasti nanaša na sladkorne bolnike.
Ljudje s čezmerno telesno težo morajo pri načrtovanju prehrane upoštevati energijsko vrednost vode z okusom, kar velja tudi za vse, ki so na shujševalni dieti.

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki