Zelenjavni sokovi

  • TK
  • nedelja, 30. maj 2010
(Foto: Diana Anđelič)

Zdravje v kozarcu

Povabimo v svojo vsakodnevno prehrano tudi sokove iz zelenjave, ki blagodejno vplivajo na naš organizem, saj mu prinašajo mikrohranila in ga prenavljajo ter s tem koristijo zdravju. Zelenjavne sokove si lahko pripravljamo tako, da zelenjavo iztisnemo s sokovnikom (na primer korenje ali kumarice) ali poparimo (na primer špinačo), v trgovinah pa so na voljo že pripravljeni.

Tak sok pijemo na tešče in takoj, ko ga iztisnemo, saj hitro oksidira.

Korenje vsebuje veliko provitamina A (betakarotena), vitamine B-kompleksa, minerale (kalcij, baker, magnezij, fosfor, železo in žveplo) ter folno kislino. Ljudje že stoletja stiskajo korenček v sok in iz njega pripravljajo juhe. Korenčkov sok so nekdaj uporabljali kot barvilo za sir, da je bil videti privlačnejši. Obarva pa lahko tudi kožo – dolgotrajno pitje več kot treh kozarcev korenčkovega soka na dan naj bi povzročilo oranžno obarvanje kože. Korenčkov sok naj bi povečeval živahnost in vitalnost, izboljšal tek in prebavo ter zaradi vsebnosti kalcija okrepil zgradbo kosti in zob, uporabljajo pa ga tudi kot naravno topilo za čire in rakave tvorbe. Varoval naj bi pred okužbami oči, grla, mandljev, sinusov in dihalnih organov nasploh ter vplival na živčni sistem.

Kumare vsebujejo kalij, natrij, kalcij, fosfor, klor in silicij. Kumarični sok je znan kot diuretik, preprečuje lomljenje nohtov in izpadanje las ter uravnava krvni tlak. V kombinaciji s korenčkovim sokom naj bi lajšal revmatične težave. Zmešan korenčkov, pesin in kumarični sok je znan kot čistilo in zdravilo za žolčnik, jetra, ledvica ter prostato in druge spolne žleze.

Špinača je pomembno živilo za prebavni trakt (želodec, dvanajstnik, tanko črevo, debelo črevo in danka), saj čisti in obnavlja prebavila. Špinačni sok je bogat vir vitaminov in železa. Priporočljivo ga je piti pri zaprtju, zdravilno pa deluje tudi na zobe in dlesni. Vnetje in krvavenje dlesni nastaneta zaradi pomanjkanja snovi, ki jih najdemo zlasti v kombinaciji korenčkovega in špinačnega soka.

Alojin sok si žal težko pripravimo sami, pridobivajo pa ga s hladnim stiskanjem aloje, tako da najprej nastane gel. Sok vsebuje polisaharide in salicilno kislino, ki koristno delujejo pri vnetjih ustne votline, vnetjih dlesni, žrela in prebavil ter pri rani na želodcu. V rabi je za urejanje prebave, spodbujal pa naj bi tudi delovanje imunskega sistema.

Pesni sok, ki ga pripravljamo iz gomolja in listov pese, je že od nekdaj znan kot eden od najkoristnejših sokov za izboljšanje krvi, saj zaradi visoke vsebnosti vitamina A povečuje nastajanje rdečih krvničk. Zaradi velikih količin kalcija čisti jetra, ledvica in žolčnik ter spodbuja dejavnost limfe. Pomaga pri menstrualnih težavah in težavah zaradi menopavze.

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki