Čaj za telo in dušo

(Foto: Dario Cortese)

Za ogrevanje in preventivo

Kadar pijemo, sploh pa srebamo čaj, je vedno prijetno. Zlasti zdaj. V tem obdobju radi kašljamo, kihamo in smrkamo ter nergamo nad vremenom in sploh nad vsem. Proti temu zelo pomaga optimistični odmerek v vreli vodi primeren čas namočenih zelišč. V tem primeru, že kar zdaj, zelo priskoči na pomoč čaj.

O imenoslovju čajev

Odkar je čaj posodil ime poparkom vseh vrst, pijemo čaj tudi tedaj, ko ni čaj, toda to njegovega učinka ne moti. Beseda čaj/cha z vsemi izpeljankami vred je izvorno označevala samo poživilno, kofein vsebujočo pijačo, pripravljeno iz lističev čajevca. Pozneje je ime prešlo na vse podobno pripravljene napitke, četudi v njih ni čaja, torej lističev čajevca.

O učinkih čajev in drugih poparkov

Ne le zeleni in drugi čaji, tudi zelišča vsebujejo nemalo flavonoidov in drugih bioaktivnih snovi, glede na vrsto pa še druge učinkovine, zaradi katerih je vsak zeliščni, začimbni in čajni napoj bolj ali manj zdravilen. Če bi bilo treba posplošiti, je glavna odlika čajev, zeliščnih in drugih poparkov v flavonoidih, ki se v našem telesu izkazujejo kot antioksidanti. Vsebnost flavonoidov in njihove vrste so različne, družijo pa jih trpek okus, ki ga zaznamo tudi pri domačih zeliščnih napojih, pripravljenih iz listov robidnic, šentjanževke, rastlin iz družine ustnatic, in druge okusne aromatičnosti.

Učinek posamezne vrste čaja in poparkov je blag, vendar ob rednem, vsakodnevnem uživanju posamezna vrsta čaja oziroma poparka pridobi na moči. O šentjanževki, ki slovi po razpoloženje dvigajočih in razsvetljujočih lastnostih, je znano, da njen učinek pride do izraza šele po treh ali štirih tednih rednega uživanja poparka iz posušenega zelišča.

Priprava čajev

Splošno neznano je, da lahko čaje in posušena zelišča z vrelo vodo prelijemo večkrat. Torej enkrat, drugič, in po potrebi še tretjič, če ne celo četrtič. Zadnja dva preliva prideta v poštev le pri najkakovostnejših oolong čajih, medtem ko domača dišavna in zdravilna zelišča prelijemo največ dvakrat. Za vsak preliv seveda zavremo svežo vodo; v primeru zelišč naj bo drugič nekoliko manj vode kot prvič.

Odmerek čaja oziroma zelišča je zelo odvisen od vrste. Na splošno velja, da za skodelico, ki sprejme približno 2 dl tekočine, vzamemo žličko čaja ali ščep oziroma žlico zeliščne mešanice. Več o odmerku izvemo po eksperimentalni poti, z okušanjem čaja in zeliščnih poparkov, nato pa količino prilagodimo lastnemu okusu. Drugače je, če poparke zelišč pijemo v zdravilne namene: v tem primeru je odmerek natančno predpisan na zavitku ali pa se o njem pozanimamo v knjigah o zdravilnih rastlinah.

Koliko naj spijemo?

Od dve do tri skodelice (kofeinskega) čaja na dan ali vsaj skodelo zeliščnega poparka, ki ga pripravimo za splošno ogrevalne, zdravstveno preventivne in glede posebnih težav nespecifično žejne namene. Odmerki poparkov proti določenim težavam so navedeni na zavitkih zelišč in v knjigah o zdravilnih rastlinah.

S čim naj osladimo?

Z ničimer. Navadimo se piti »grenke« čaje, ki navadno sploh niso grenki, marveč trpki, to pa predvsem zaradi flavonoidov.

Zeleni čaj

To je temeljni čaj oziroma čajna klasika. Na voljo so številne vrste zelenega čaja, ki jih preizkušamo po malem in v miru. Žlička na skodelico bo dovolj. Vodo zavremo, ohladimo na približno 80 oC in z njo prelijemo lističe. Pripravimo od dva do tri prelive.

Rdeči, rumeni, modri, beli, črni … čaj

Brez posebnega zapleta, ampak z vsaj malo radovednosti izvemo, da se rdeči po zahodnosvetovno imenujejo polfermentirani/poloksidirani pravi čaji, medtem ko barvite oznake, kot so rumeni, modri (izključno kitajska izpeljanka) in beli čaj, označujejo zvrsti zelenega čaja. Črni čaj je encimsko oksidiran zeleni čaj, ki zaradi postopka pridelave pridobi prav posebne arome, če o bakreno rjavi barvi niti ne govorimo, v njej pa, tako kot v aromah, le uživamo. Je pa to kofeinsko močnejši napoj, po učinkovanju ne prav različen od črne kave. Pripravimo preliv do dva, odvisno od odmerka lističev. Če na skodelico (2 dl) odmerimo žličko lističev, bo dovolj en preliv. Če odmerimo dve žlički, naj bo številčno enako tudi število prelivov.

Puerh

Čaj zunaj vsake konkurence. To je v posebnih pogojih zoren, s plemenitimi plesnimi cepljen zeleni čaj, ki je na koncu postopka bolj črn od vsakega črnega čaja. Izkazuje se s splošno uravnovešajočimi učinki na telo in um. Spodbuja izločanje presnovkov iz telesa in pomaga »raztapljati« zaloge telesne maščobe, seveda ob podpori rednega gibanja. Žlička na skodelico in dva preliva, ki ju kar zmešamo med sabo.

Zeliščni čaji

Torej zeliščni poparki. Brez konca jih je in vsi so navdihujoči, naj jih pripravimo iz ene same vrste ali mešanice zelišč. V zimskem času je za povečanje odpornosti dihalnih poti proti okužbam zelo primerna materina dušica, a tudi njeni dišavni sorodniki iz družine ustnatic.

Sadni čaji

Mešanica »čajnih« plodov in listov hibiskusa, z začimbami ali brez, je dobrodošla sprememba v svetu arom čajev in poparkov. Če je le možno, se izogibajmo umetno aromatiziranim sadnim čajem in uživajmo v naravnih aromah šipka, črnega ribeza in drugih plodov.

Ajurvedski čaj

Imenujemo ga lahko tudi začimbni čaj, kar pa njegovega bistva ne spremeni posebno. To so različne mešanice začimb, ki jih v nasprotju z drugimi podobnimi napitki ne prelijemo z vrelo vodo, ampak jih na nizkem ognju kuhamo minuto ali dve. Na pol do liter vode dodamo žlico ajurvedskega čaja in pripravimo vsaj tri zavretke, vsakič s svežo vodo.