Sol - vrste in uporaba

(Foto: Jupiterimages)

Manj je več

O soli v prehrani obstaja toliko nasprotujočih podatkov, da ne vemo več, ali naj jedi sploh še solimo ali ne, in če že, ali naj uporabljamo takšno ali drugačno, kameno, domačo morsko, uvoženo tretjo ali kakršno koli že sploh sol − ali pa naj sol dobimo z živili, kot so zelena, nekatere druge vrste zelenjave in seveda meso.

Torej ... Brez panike.
Sol je slaba. Sol je dobra.
Sol je.

Mi pa tudi. Sol potrebujemo, še kako. Vse je odvisno od vrste soli, kajti sol le ni enaka soli, in od načina uporabe. Najpopolnejša vrsta soli je čista morska voda, ki vsebuje malodane ves periodni sistem elementov. V prečiščeni trgovinski soli sta samo dva: natrij in klor. Vendar gre pri soli vsake vrste predvsem za natrij in klor, medtem ko množino drugih rudnin dobimo, ali naj bi jo vsaj dobili, predvsem s čim bolj naravno hrano rastlinskega in živalskega izvora. 

V današnjem času je soli v prehrani odločno preveč, vendar se pri radikalni presni prehrani lahko pojavi nasprotje: pomanjkanje soli, ki ima za posledico splošen upad energije in sploh siten um še v tem telesu.

Ne preveč

Ravnovesje je nekje na sredini: sol, da − vendar ne preveč, premalo pa tudi ne. Če jo jedem dodamo v minimalnih količinah, poudari arome in izpostavi druge okuse, na primer sladkega, v čezmernih količinah pa naredi prav nasprotno in prekrije vse. Slan okus spodbuja ték in prebavo, pospešuje izločanje nepotrebnih presnovnih produktov iz telesa in nasploh učinkuje čistilno. Mehča in »rahlja« tkiva. Ogreva. 


Močna želja po slani hrani kaže na potrebo telesa po rudninah in je lahko znak splošnega pomanjkanja rudnin. Samo iz soli, najsibo še tako naravna in neprečiščena, ne dobimo vseh v primernih količinah, zato sežemo še po drugi hrani, predvsem po temnolistni in korenasti zelenjavi, sveže stisnjenih zelenjavnih sokovih, če jemo meso, pa po drobovini naravno vzrejenih živali. Preveč soli trajno ogreva telo, v njem se začne zadrževati voda. Preslana hrana dolgoročno ustvarja razmere za vnetja in nastanek čirov, za težave s kožo, skupaj z mozoljavostjo in zgodnjimi starostnimi gubami, ter za bolezni kože. Poleg tega poruši ravnovesje v krvi, prečiščena sol pa povzroča še visok krvni tlak. Povrhu poslabša težave s sklepi, povzroča zgodnjo plešavost in zmanjšuje spolno moč.

Nasičena slanica

Če želimo od soli dobiti več kot le kuhinjsko sol, torej natrijev klorid, uporabljamo neprečiščeno morsko ali kameno sol, čisto morsko vodo ali solni cvet; tega pridobijo iz »skorje«, ki nastaja na površini med kristalizacijo morske soli.

Solimo malo, čim manj, prav nič pa spet ne. Jedem med pripravo dodamo manj soli, kot bi jo sicer, in jih po potrebi dosolimo pozneje ali pa jih solimo, šele ko so na krožniku. Namesto soli katere koli vrste lahko uporabljamo nasičeno slanico, ki jo pripravimo tako, da v vodi raztopimo toliko soli, kolikor se je še lahko raztopi, in nato dodamo še nekaj soli več. Nasičeno slanico hranimo v zaprtih steklenih kozarcih in jo jedem dodajamo previdno, saj je zelo slana. Obnavljamo jo z dodajanjem soli in vode.

Energizirana sol

Posebna vrsta soli je energizirana sol, ki je dobesedno plod domače pameti, saj nastaja iz morja na solnem fondu Larimar v Sečoveljskih solinah. Zaradi posebnega postopka energiziranja slanice iz nje kristalizirana sol prevzame »informacijo« in ima visoko raven naravne zemeljske bioenergije, ki je sicer značilna za močnejše zdravilne vrelce vode. Tako kot nobena druga sol niti energizirana sol ni čudežna in ne bo brez drugih potrebnih sprememb odpravila te ali one težave, je pa preprosto sredstvo, kako povečamo telesno energijo in izboljšamo počutje. 

Uporabljamo jo za soljenje pripravljenih jedi, saj toplotna obdelava uniči njeno moč, za energiziranje vode in pijač ter za kopeli, zlasti stopal, a tudi vsega telesa. Z njo pripravljamo tudi slanico za izvajanja jala neti krije, jogijske prakse prečiščevanja nosne votline in sinusov ter uravnavanja pretoka energije po telesu.

Kristalček pod jezik

Ker deluje na drugih ravneh kot običajna sol, učinkuje že, če damo kristalček pod jezik in pustimo, da se počasi raztopi, podobno kot homeopatska sredstva. Zlahka pripravimo tudi energizirajoči napitek, tako da v kozarcu (od 2 do 3 dl) čiste izvirske vode, po možnosti studenčnice, raztopimo četrt žličke z bioenergijo oplemenitene soli. Vodi lahko dodamo sok ene limone ali dve žlici jabolčnega kisa ter v njej raztopimo še žličko medu. Pijemo zjutraj na tešče, ko telo najbolj potrebuje tekočino za pospešitev izločanja presnovkov. Če se potem spravimo v gibanje, je naložba toliko izrazitejša. Za trajno dobrodejen učinek na vse telo to počnemo redno, vsak dan, saj je tako kot pri drugih naravnih sredstvih skrivnost dostopa do velike moči v majhnih, vendar rednih odmerkih. Energizirana sol namreč dvigne telesno energijo in med drugim prispeva k učinkovitejši presnovi in izločanju presnovkov, zaradi česar krepi tudi imunski sistem.

Energizirano sol uporabljamo za uravnavanje energij v prostoru, učinkuje pa tudi kot blag ionizator, saj v zrak sprošča negativne ione; če posodico s soljo postavimo pod posteljo, prispeva k bolj sprostilnemu spancu.

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki