Hrana proti visokem krvnem tlaku in holesterolu

(Foto: Dreamstime)

S pravilno prehrano do boljšega zdravja

Tudi s primerno uravnoteženo in zdravo prehrano – hrano z veliko zelenjave in sadja – in zdravim načinom priprave lahko preprečimo ali znižamo visok krvni tlak in visoko raven holesterola v krvi.

Neslano je dobro
Raziskave kažejo, da obstaja povezava med porabo kuhinjske soli in pogostostjo povišanega krvnega tlaka. Za osebe z visokim krvnim tlakom je priporočen manjši vnos soli, ne več kot ena žlička soli dnevno ali manj kot 6 gramov na dan. Težko se je odvaditi dosoljevanja hrane, kar številni ljudje naredijo, še preden poskusijo jed, zato je bolje solnico kar umakniti z mize. Pri kuhanju jed skrbno solite ter sol nadomeščajte z drugimi začimbami, dišavnicami in limono. Zelenjavo iz konzerve pred pripravo temeljito sperite z vodo, saj boste tako zmanjšali količino soli. Izogibajte se industrijskim salamam in klobasam ter vsem industrijskim prigrizkom, saj vsebujejo ogromno soli.

Kofein in alkohol
Na krvni tlak in holesterol lahko vplivajo tudi življenjski stili. Kajenje pospešuje hipertenzijo in ima velik vpliv na razvoj bolezni srca in ožilja. Znano je, da kofein pri nekaterih ljudeh za nekaj minut ali za nekaj ur zviša krvni tlak, pri hkratnem kajenju in stresu pa se ta učinek še okrepi. Pogosto pitje večje količine alkoholnih pijač vodi v zvišanje tlaka in holesterola.

Kombinacije kalcija, kalija in natrija

Na višino krvnega tlaka lahko vpliva tudi razmerje med vnosom natrija in kalija. Nizka vsebnost kalija v telesu povišuje krvni tlak, medtem ko zadostna vsebnost kalija pripomore k njegovemu uravnavanju. Veliko kalija vsebujeta zelenjava in sadje. Posledica povečanega uživanja kuhinjske soli je večje izločanje natrija in kalcija s sečem, kar lahko pri starejših okrepi proces razgradnje kosti (osteoporoza). Za preprečevanje tega procesa priporočajo, da uživamo več kalcija in tudi sadja in zelenjave, saj vsebujeta veliko kalija.

Vlaknine
Krvni tlak in holesterol znižujejo vlaknine. Celodnevni jedilnik bi moral vsebovati vsaj 25 gramov vlaknin. Temelj prehrane so živila iz žita, riža (neoluščenega) in sadja ter zelenjave. Jejte živila iz integralnih žitaric, saj boste tako zagotovili telesu koristne snovi, kot so minerali in vlaknine. To pomeni zbogom belemu kruhu, ogrski salami in koruznim kosmičem, saj morajo biti tudi žitarice za zajtrk polnovredne. Kadarkoli utegnete, jejte svežo zelenjavo, pri konzervirani in zamrznjeni pa bodite pozorni na vsebnost soli. Stročnice, predvsem fižol, bob, leča, čičerika in soja so dobre tako za prehrano kot tudi za splošno zdravje. Neprijetnostim z napenjanjem se je mogoče izogniti s postopnim povečevanjem vnosa sadja, zelenjave in integralnih žitaric.

Pazite na težo
Znano je, da se z naraščanjem telesne mase oz. indeksa telesne mase zvišuje tudi krvni pritisk in veča nagnjenost ter pogostost hipertenzije. Z zmanjšanjem telesne mase se ne zniža le krvni tlak, temveč tako varujemo srce in ožilje. Jedilnik zato ne sme vsebovati industrijskih prigrizkov, sladkarij in mastne hrane. Za nizek holesterol in krvni tlak je najbolje piti čaj in nesladke sokove ter se izogibati sladkim in gaziranim pijačam, kot so različne kole in oranžada.

Članek se nadaljuje »


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki