Ingver: Zdravilo, začimba ali zelenjava?

(Foto: Dreamstime)

Ingver je ena od tistih rastlin, ki zaradi izjemnih prehrambnih in zdravstvenih lastnosti vzbuja veliko zanimanje pri zagovornikih alternativnega naravnega zdravljenja in tudi pri klasičnih zdravnikih. Raziskave o njem spodbuja tudi vedno večja uporaba ingverja po vsem svetu, predvsem po zaslugi širjenja vplivov vzhodnjaških zdravilnih metod in kulinarike.

V Indiji in na Kitajskem ogromno naravnih zdravil vsebuje prav ingver. V prehrani je tako pogost, da ga ponekod štejejo k zelenjavi. Med Kitajci velja za zdravilo za sto bolezni, uporablja se na nešteto načinov. V Indiji natančno ločijo med značilnostmi svežega in suhega ingverja (ter mešanice med obema v različnih razmerjih) v kuhinji in pri zdravljenju, z raznolikimi preparati iz njega pa dosegajo pestre medicinske učinke.

Antioksidant

Ingver štejejo med najmočnejše rastlinske antioksidante. Znanstvene raziskave posameznih sestavin ingverja so pokazale, da v resnici pomaga pri slabi prebavi, zgagi, bruhanju in preprečevanju morske bolezni (oziroma nasploh slabosti med potovanjem). Poleg tega ingver stimulira krvni obtok, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetju grla, lajša izkašljevanje in ima antiseptične lastnosti.

Sestavine in učinki

Ingver (lat. Zingiber officinale) vsebuje veliko aktivnih sestavin, značilen vonj in okus mu dajejo predvsem shogaoli in gingeroli (spoji eteričnih olj in smol). Raziskave na Univerzi v Sydneyju so pokazale, da so gingeroli po sestavi in učinku precej podobni capsaicinu, ki je dobro znan kot naravno sredstvo proti bolečinam in vnetjem. Vodja študije prof. Basil Roufogalis meni, da so gingeroli celo prijaznejši za bolnika, saj so manj pekoči, poleg tega pa ne odpravljajo le bolečin, temveč tudi vnetja, ki jih spremljajo; dodatna prednost ingverja pa je v tem, da v pomirja črevesje.

Po prispevku v angleškem zdravstvenem časniku Lancet iz leta 1982 ingver v prahu zelo učinkovito pomaga pri morski bolezni. Preizkus na 36 študentih, nagnjenih k slabosti na potovanju, je pokazal, da 940 mg ingverja v prahu učinkoviteje blaži slabost kot 100 mg farmacevtskega zdravila.

Možnost, da bi si z ingverjem škodovali, je zelo majhna. V pretiranih količinah utegne vplivati na osrednje živčevje ter povzročiti depresijo in aritmijo. (A saj so celo jabolka in solata škodljivi, če jih pojemo preveč!) Če imate žolčne kamne, če ste noseči ali dojite, se o uživanju večjih količin ingverja vendarle posvetujete z zdravnikom. Raziskave so potrdile, da so nosečnice, ki so jih pestile težave z bruhanjem in slabostjo, opazile veliko izboljšanje po uživanju 1 g svežega ingverja na dan, toda zdravniki odsvetujejo uporabo suhega ingverja za odpravljanje slabosti med nosečnostjo; sveži ingver je po merilih Ameriškega združenja za zeliščne izdelke (AHPA) v varnostnem razredu 1, suhi pa le v 2b.
Članek se nadaljuje »