Vroče pijače za hladne dni

Preskrbimo si zelišča, čaje, začimbe in druge dodatke z ogrevajočimi lastnostmi ter se lotimo prijetnega opravila priprave pijač, ki nas bodo ogrele. Če nas pozimi rado zebe, se poleg tega izogibamo hrane, ki hladi, vsaj če jo pojemo v večjih količinah. To zlasti velja za tropsko sadje in citruse, surovo zelenjavo z veliko vsebnostjo vode, na primer zeleno solato, od pijač pa zelenega čaja.

Pijača s suhim sadjem in začimbami

V posodo vlijemo liter vode, dodamo ščep nageljnovih žbic, ščepec strtih semen kardamoma in nekaj palčk cimeta; te lahko uporabimo večkrat, ker med kuhanjem oddajo le del arome in sestavin. Posodo pokrijemo, vodo zavremo in na šibkem ognju kuhamo nekaj minut. Nato dodamo nekaj rozin, nekaj suhih sliv in kak krhelj suhe hruške ali jabolk. Posodo odstavimo z ognja in pustimo pokrito stati kakih 10 minut, da se sadje nekoliko zmehča. Popijemo in pojemo vse.


Migajte

Drugače, če ne predvsem, pa zimo trajno ogrevamo tako, da migamo. Predvsem hodimo, čeprav skozi mraz. Tudi v tem primeru priskočijo na pomoč pijače, ki jih imamo s sabo v termovki, pravzaprav "jeklenki", ki veliko ur zadrži izvorno toploto čaja in drugih napitkov. Pijemo jih pa le ne tako vroče, kot jih skuhamo, kar menda ni težava, če jih, še kadeče, natočimo v skodelico in med razgledovanjem počakamo, da se ohladijo do prijetne toplote.


Punč

Pet sestavin je v njem, odtod tudi ime punč, ki izvira iz hindujske besede panc, pet. Tradicionalno se v punču z okusi in aromami med sabo zmenijo čaj, pomarančni ali kak drug sok, žgana pijača, vino in sladkor. Bolj po domače ga pripravimo z rdečim vinom ali brez, z žganjem ali brez, vsekakor pa z močnim črnim čajem, limoninim in pomarančnim sokom ter medom. Pripravimo črni čaj in na skodelico čaja prilijemo kozarec soka, na primer mešanico pomarančnega in limoninega soka. Osladimo z medom in po želji zaokrožimo s kozarcem rdečega vina in žlico ali dvema žganja.

Mešajte, prelivajte …

Tradicija za zimo svetuje predvsem kuhano vino in vroč čaj z dodatki. Podobne narave so tudi vsakdanje poživljajoče pijače: kava, kakav, črni čaj in caj puerh. Dobrodošle začimbe, ki grejejo in dodatno ogrejejo te pijače, so ingver, cimet, klinčki, kardamom, janež in sorodna semena ter vse, kar je pekočega okusa. Blago ogreva tudi med. Opremljeni s temi preprostimi spoznanji lahko začnemo mešati, prelivati, dodajati ter uživati v okusih in aromah, za katere se zima izkaže kot prekratka. Recepti, ki sledijo, so zato le začetna spodbuda.
Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki