Pet mitov in resnic o veganski prehrani

Vegani ne uživajo živalskega mesa niti drugih izdelkov živalskega izvora.
Vegani ne uživajo živalskega mesa niti drugih izdelkov živalskega izvora. (Foto: Shutterstock)

Veganstvo je prava prehranska uspešnica in celo pri nas je vedno več člankov, v katerih beremo o vplivu uživanja mesa na živali in planet.

Veganski način prehrane so še posebej popularizirali številni zvezdniki ter blogerji in blogerke. Na družbenih omrežjih se vedno pogosteje pojavljajo fotografije »prej in potem« o osupljivih rezultatih hujšanja, izboljšanja kakovosti las, nohtov in zdravja na splošno.

Preverite nekaj ključnih dejstev, ki jih morate poznati, preden se spustite v takšen način življenja:

Cena hrane - številni tarnajo, da je veganstvo danes razkošje. Čeprav ni nujno tako, pa boste najbrž za izključno rastlinsko prehrano dejansko morali odšteti kak evro več. Meso je sicer večinoma dražje od zelenjave, toda številni vegani nakupujejo v trgovinah z ekološkimi izdelki ter izbirajo celovito hrano, ki je običajno dražja, a zato tudi bolj kakovostna in je porabimo manj.

Kdo so vegani - to so ljudje, ki ne uživajo živalskega mesa niti drugih izdelkov živalskega izvora. To pomeni nič jajc in mlečnih izdelkov (sira, mleka, jogurta) in nobene hrane, ki vključujejo te izdelke. Poleg tega se izogibajo tudi medu, saj gre za živilo živalskega izvora.

Vpliv na organizem - veganstvo ima lahko različne posledice v prvem letu, običajno pa ljudje poročajo, da imajo veliko več energije, koža se očisti, akne izginejo, prebava se izboljša, poslovijo pa se tudi odvečni kilogrami.

Vpliv na planet - veganska prehrana ima ogromen pozitiven vpliv tudi na naš planet. Znanstveniki z univerze v Oxfordu so izračunali, da bi opustitev mesa in mesnin lahko zmanjšala škodljiv učinek plinov za kar 73 odstotkov. Druga raziskava, objavljena v reviji Science, odkriva, da sta mesna in mlečna industrija odgovorni za kar 60 odstotkov vseh onesnaževalskih plinov.

Zamenjave za meso - zamenjevanje mesa postaja čedalje manjši problem veganske prehrane. Obstaja cela vrsta nadomestkov, ki so po teksturi in okusu povsem blizu mesnim izdelkom. To so zlasti soja in tofu, tempeh in sejtan.
Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki