Njegovo veličanstvo Jogurt

Jogurt je fermentiran mlečni izdelek.
Jogurt je fermentiran mlečni izdelek.

Jogurti so v prehrani vse bolj priljubljeni. Včasih so jih prodajali v lekarnah. Že dolgo znane zdravilne lastnosti jogurta pa so vedno nov izziv. Njegovo uživanje blagodejno vpliva na imunski in prebavni sistem ter s tem na splošno zdravje.

Kaj je jogurt?

Jogurt je fermentiran mlečni izdelek. Vsebuje dve osnovni mlečno-kislinski bakterijski kulturi (Lactobacillus bulgaricus in Streptococcus thermophilus), ki razgradita mlečni sladkor (laktozo) v mlečno kislino. Mlečni izdelek pa je poskrbel za črevesno gibanje in redno odvajanje. Jogurt vsebuje še druge bakterijske kulture, ki seveda različno učinkujejo na zdravje. V živilski industriji jim dodajajo različne arome, barvila, vitamine, stabilizatorje, sladkor in umetna sladila, prehransko vlaknino, inulin …

Jogurtu dodajo čisto bakterijsko kulturo. Fermentacija oziroma zorenje poteka do določene kislosti, nato izdelek ohladijo. Razlikujemo čvrst in tekoči jogurt, glede na dodatke pa sadni in aromatizirani jogurt.


Posebnost

Ljudje, ki pojedo dva jogurta na dan, imajo štirikrat več gama interferona, spojine, ki ščiti pred virusi.

Lažje prebavljiv kot mleko

V eni uri organizem prebavi 91 odstotkov jogurta in le 32 odstotkov mleka. Je pomemben vir esencialnih snovi, zlasti polnovrednih beljakovin, kalcija in vitaminov. Vsebuje vse esencialne snovi, aminokisline, vitamina A, D, skupine B, kalcij in še nekatere druge minerale. Energijska vrednost jogurta je odvisna od sestave mleka, iz katerega je narejen, predvsem od vsebnosti maščob in tudi od dodatkov (sladkor, sadni pire).

Otroci

Energijsko revni jogurti iz posnetega mleka, slajeni z aspartamom, niso primerni za otroke (umetna sladila v prehrani otrok niso priporočljiva). Otroci naj uživajo polnomastne mlečne izdelke. Pravi čas za uvajanje mlečnih izdelkov je med 9. in 12. mesecem.

Običajni ali probiotični?

Probiotične bakterije so koristne za naše telo, vplivajo na naše zdravje ter dobro počutje prebavnega sistema, pospešujejo prebavo, krepijo odpornost, zmanjšajo število škodljivih bakterij v črevesu. Mlečno-kislinske bakterije lahko preživijo v prebavnem traktu in blagodejno vplivajo na naše telo. Lonček jogurta vsebuje najmanj 100 milijonov bakterij, a mora biti svež z živimi in aktivnimi kulturami. Otroci, ki dnevno uživajo inulin, redkeje zbolijo zaradi prehlada.


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki