Kava – črna energija

(Foto: Diana Anđelič)

Kaj pa če je skodelica kave v resnici koristna?

Kavo sem oboževala, še preden sem jo pravzaprav poskusila. Že samo njen vonj! Kot otrok sem vedno hotela biti zraven, ko so odpirali nov zavojček kave. Piti sem jo začela v študentskih letih, in sicer cele lonce, da smo lahko prebedeli vse noči, ko smo študirali za izpite. In zavezanost dišečemu črnemu zvarku je ostala. Samo nekaj je kalilo užitek.

V osemdesetih letih so bili namreč strokovnjaki za prehrano odločeni, da je s pitjem kave nekaj narobe. V stotinah študij so skušali odkriti nevarnosti pitja kave in ji skušali pripisati marsikaj, od visokega krvnega tlaka do raka. Pred nekaj leti pa so v članku v ameriški reviji Jejmo dobro (Eating Well) objavili pregled izsledkov teh študij in prišli do presenetljivega odkritja: uživanje kave se je, tudi če pijemo večje odmerke tega visokooktanskega napitka, pokazalo kot razmeroma varno za večino odraslih oseb.

Skuhalo pa se je še večje presenečenje

Skodelica ali dve kave, nemara celo tri so lahko celo koristne za vaše zdravje. Poročila eno za drugim navajajo povezavo pitja kave s "stranskimi" koristmi za zdravje, ki ga prinaša. Po enem od njih pivci kave zmanjšujejo možnost za nastanek žolčnih kamnov. Drugo pravi, da pitje kave zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Prvo je poročilo znanstvenikov s kalifornijske univerze v Irvinu, ki so preučevali zdravje in navade več kot 13 tisoč prebivalcev upokojenske skupnosti, in sicer več kot enaindvajset let. Pri upokojencih, ki so popili vsaj eno skodelico kave na dan, je bila možnost, da bodo umrli, za celih deset odstotkov manjša.

Alan Leviton, epidemiolog s harvardske medicinske univerze, ki že skoraj petindvajset let preučuje študije in raziskave o kavi ter popije po dve skodelici kave na dan, pravi, da že leta obstajajo dokazi o koristnih učinkih kave. Na drugi strani so v študijah vedno izhajali iz domneve, da je kava najbrž škodljiva, zato so se bolj usmerjali na iskanje negativnih posledic na zdravje.

Dehidracija

Ker se krepi izločanje urina, kofein pospešuje izločanje tekočine iz telesa. Zato napitki s kofeinom pravzaprav izzivajo in ne gasijo žejo. Posledica vsega tega je vse večja dehidracija organizma. Zato je jasno, da mladi, ki gasijo žejo z energetskimi napitki, pravzaprav škodujejo svojemu organizmu.

Pogosto so bili v zmoti

Starejše študije so kazale na povezavo med pitjem kave in rakom, dokler niso raziskovalci podrobneje preučili podatke in odkrili, da je pravi krivec pravzaprav cigareta ob kavi in ne pitje kave. Zdaj se začenjajo zbirajo dokazi, da je pitje kave lahko celo koristno, toda potrebna bo določena kritična masa rezultatov v drugi smeri, preden se bo razmišljanje začelo spreminjati. Toda spremembe so že nastopile.
Članek se nadaljuje »


Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki