Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kava – črna energija


(stran 5 od 5)


Aritmija

Pijačam, ki vsebujejo kofein, kot so kava, energetski in kola napitki, bi se morali izogibati preobčutljive osebe, otroci in nosečnice. Predoziranje s kofeinom, zlasti če ga mešamo z alkoholom, lahko izzove aritmijo ali nepravilno bitje srca, a tudi kardiovaskularni kolaps.

Kava ni univerzalni napitek

Spodbudna kot so zadnja dognanja, jih vendarle morajo potrditi še druge študije. Znanstveniki morajo bolje razumeti, kaj je v kavi in kako deluje na telo. Konec koncev bodo zlasti za resne bolezni, kot sta parkinsonova in diabetes, aktivne snovi, odkrite v kavi, najbrž sintetizirali v zdravila, tako da bo mogoče odmerek skrbno vzdrževati. Nekaj farmacevtskih družb je že začelo raziskovati te možnosti. Kar zadeva antioksidante, jih lahko dobite v vrsti živil, od čajev do pomaranč.

Če spadate med tiste, ki že uživajo v skodelici ali dveh, so zadnje ugotovitve še en razlog za slavljenje čutne naslade, ki jo daje kava. Sporočilo je, da pitje kave za večino ljudi ni nevarno. Če pa se bo pokazalo, da je to nekaj koristnega, toliko bolje.


Učinek kave na Balzaca

Znanstveniki niso prvi, ki so odkrili vrline "brnenja", ki ga dobimo od pitja kave. Pisatelji so jo slavili že dolgo tega. Honore de Balzac je na primer rekel, da se, ko popije skodelico kave, "takoj zgodi splošna zmešnjava ideje se začnejo premikati kot bataljoni velike vojske na bojnem polju, stvari, ki se jih spomnimo, začnejo prihajati v hrupnem galopu, lahka konjenica prispodob ustvari veličastno spremembo... vzide nasmeh in papir je prekrit s črnilom ..."


Usodna kombinacija

Mladi so zelo hitro sprejeli energetske napitke, v prepričanju, da jih lahko pijejo v neomejenih količinah. Napitki, ki dajejo moč, so postali zelo modni in trendovski. Toda proizvajalci niso predvideli mešanje teh napitkov z alkoholom, a tudi tega ne, da je veliko oseb občutljivih na alkohol in kofein.

Stimulans in depresant

Znani so medsebojni vplivi zdravil in alkohola, in vsi vemo, da jih ne smemo mešati. Čeprav energetski napitki niso zdravila, so dogajanja v organizmu podobna. Dve nasprotji se ne prenašata kofein je stimulans (spodbuja dejavnost), alkohol pa je depresant (umirja). Torej oba delujeta na možgane. Če pa jih uživamo v večjih količinah (in mladi to pogosto počnejo), ima to lahko za posledico tudi srčno-žilni napad. Kdor ga preživi, teh dveh snovi zagotovo ne bo več mešal.

Toda nista sporna samo kofein in alkohol v napitkih. V energetskih napitkih pogosto najdemo tudi efedrin, ko pa se pomešajo te tri snovi, je njihovo delovanje podobno delovanju ekstazija. Do naglega kolapsa ni več daleč. V ZDA so tako prepovedali uporabo efedrina, dejanske učinke kofeina na organizem pa so odkrili šele nedavno.

Kofein in glavobol

Skodelica espressa vsebuje približno 60 mg kofeina, liter kola napitka približno 130 mg, v eni pločevinki (250 ml) energetskega napitka pa je približno 90 mg kofeina. V čaju poleg kofeina najdemo še druge alkaloide, kot sta teofilin in teobromin. Od čokolade do toplega kakava, vsi izdelki, katerih glavna sestavina je kakav, tudi vsebujejo kofein. Ne gre pozabiti, da je kofein sestavina številnih sredstev za lajšanje bolečine (v količinah od 60 do 200 mg), a tudi, da kofein v velikih količinah lahko povzroči glavobol.


Učinek po 15. minutah

Že četrt ure po tem, ko smo spili napitek, kofein pride v kri. Ker deluje spodbuja centralni živčni sistem, pospešuje delovanje srca, zaradi česar je telo bolje oskrbovano s kisikom.


Za boljše razpoloženje

Kofein pospešuje porabo kalorij, dihanje, izločanje urina in želodčne kisline. Potem ko smo zaužili kofein, zelo hitro pride do izboljšanja razpoloženja, boljše koncentracije in motivacije (blaga evforija), toda takšno stanje traja razmeroma kratek čas, od 30 do 60 minut. Tedaj nastopi druga, depresivna faza. Večji odmerek kofeina stanja ne izboljša, ampak ga poslabša; pogosteje ko se uporablja, slabše deluje. Če spijete štiri pločevinke energetskega napitka, boste vnesli v telo približno 350 mg kofeina, kar je dovolj za evforijo v prvi, depresijo v drugi in nespečnost v tretji fazi.


Razbijanje srca in bes

Mednarodni Olimpijski odbor obravnava kofein kot drogo in kaznuje tekmovalca/tekmovalko, če v urinu najdejo velik delež te snovi. Koncentracija do 12 mg/l je sprejemljiva, toda kar je več od tega, že velja za doping. Po osmih skodelicah močne kave lahko dosežemo koncentracijo tudi do 700 mg/l. Kot stimulans lahko kofein odloži občutek utrujenosti. Deluje še bolje, če več dni pred tem nismo zaužili nobenega napitka, ki bi vseboval kofein (kava, čaj, kola). Povprečno občutljiv človek lahko prenese dnevni odmerek od 100 do 130 mg kofeina (to je enako dvema, trem skodelicam kave ali eni in pol pločevinki energetskega napitka), če pa zaužijemo dvakrat, ali celo trikrat večjo količino, pride do nespečnosti, migrene, razbijanja srca in napadov besa, kar so zanesljivi znaki, da je prišlo do zastrupitve.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd