Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kava – črna energija


(stran 4 od 5)


Kaj daje kofeinu v kavi njegov učinek?

In ali nas kofein dejansko ohranja budne, celo bolj storilne? Zgodaj zjutraj je to pijača, ki jo največkrat popijemo. In roko na srce, ne zaradi njenega antioksidantskega učinka, marveč zaradi poživljajočega učinka kofeina..

Kofein deluje tako, da blokira receptorje snovi, imenovane adenozin, ki sicer spodbuja spanje. Raven adenozina čez dan narašča. Dlje ko ste pokonci, višje ravni adenozina boste dosegli. Z blokiranjem receptorjev adenozina se kofein zoperstavi zaspanosti, zaradi česar se ljudje počutijo bolj budni in pozorni. Zaradi kave ne bomo pametnejši, lahko pa izboljša hitrost in točnost našega mentalnega odgovora. Skrbno odmerjanje kofeina bi lahko izboljšalo delovanje in preprečilo nesreče pri ljudeh z dolgimi delavniki, kot so medicinski delavci, gasilci in reševalci.

Večina ljudi pa uživa kofein popolnoma napačno, in sicer tako, da spije skodelico ali dve zjutraj. To je pravzaprav zadnje, kar potrebujemo, saj je zjutraj raven adenozina najnižja. Bolje je začeti piti kavo sredi dneva in jo odmerjati skozi popoldan, seveda če je vaš cilj ubraniti se zaspanosti.
Toda milijoni odvisnikov od kave se vendar ne morejo motiti in verjetno imajo kak razlog za to, da je njihova prva jutranja misel posvečena kavi. Seveda obstaja, in sicer stanje, imenovano spalna lenobnost. Nekateri ljudje imajo večje težave pri prehodu iz spanja v budnost. Trpijo za nekakšno motnjo mentalne funkcije, včasih še dve uri po tem, ko se zbudijo. Kofein v kavi pospeši ta proces.

Nevarne kombinacije

Mešanje alkohola z napitki, v katerih je kofein, lahko povzročijo veliko škodo. Ko so pred nekaj leti na Švedskem ugotovili, da so trije mladi ljudje umrli zaradi mešanja energetskih napitkov in vodke, so se zdravstvene službe v vseh medijih oglasile z opozorilom, da mešanje alkohola in energetskih napitkov lahko pripelje do številnih zdravstvenih težav.

Ali obstaja kak razlog, zakaj ne bi ljubili kave?

Pravzaprav jih je malo. Ljudem z nerednim srčnim utripom pogosto svetujejo, naj se izogibajo kofeinu, zaradi skrbi, da bi to lahko poslabšalo aritmijo. In če imate težave s spanjem, poskusite zmanjšati uživanje kofeina, da bi se prepričali, ali je to tisto, kar vas moti na poti do vašega počitka.

Pogosti so tudi nasveti nosečnicam, naj omejijo uživanje kofeina iz vseh virov. Razlog je v tem, da kofein povečuje tveganje za splav, čeprav se glede tega ne strinjajo vsi strokovnjaki. Eden od signalov zdrave nosečnosti je, da nosečnica začasno izgubi okus za kavo. S pretiranim uživanjem kofeina je povezana tudi nizka porodna teža in ker kofein prehaja v materino mleko, pediatri svetujejo doječim materam, naj se izogibajo pitju kave.

Glede na zadnje dobre novice o kavi, bi vprašanje verjetno morali obrniti. Ali naj ljudje, ki ne pijejo kave, razmislijo o tem, da bi si natočili skodelico ali dve?
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd