Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kava – črna energija


(stran 3 od 5)


Kje se skriva kofein

Kokakola 130 mg
Pločevinka energetske pijače (250 ml) 90 mg
Espresso (45 ml) 100 mg
Turška kava (85 ml) od 40 do 70 mg
Skodelica kave brez kofeina od 3 do 4 mg
Ledeni čaj (300 m) 50 mg
Indijski čaj (200 ml) od 50 do 70 mg

Kaj je pravzaprav v skodelici kave?

Kofein je njena najbolj znana sestavina, toda kava je kemično zelo zapletena, zato skodelica kave vsebuje na stotine snovi, od katerih jih nekaj šele začenjamo spoznavati.

Kofein v kavi je razlog, da se ji nekateri ljudje popolnoma izogibajo ali pa uživajo dekofenizirano različico. Ironično, toda prav kofein je glavni "krivec" za nekatere zaščitne lastnosti kave. V Leitzmannovi študiji o žolčnih kamnih, na primer, je bilo z znižanim tveganjem povezana kava s kofeinom in ne dekofenizirana različica. Tudi študije o parkinsonovi bolezni so ugotavljale, da zaščito ponuja kofein (v obeh študijah so ugotovili, da tveganje znižuje tudi uživanje kofeina iz drugih virov, kot so čaj ali kola).


Bogat vir antioksidantov

Kava se je izkazala tudi kot bogat vir antioksidantov, snovi, ki jih najdemo v sadju ter zelenjavi in ki zavira škodo, ki jo celicam povzročajo reaktivni kisikovi atomi. Antioksidanti sestavljajo okoli deset odstotkov nepraženih kavnih zrn, kofein pa le približno odstotek.

Kvinidi

Druge, na novo odkrite snovi, bodo najbrž pomagale razložiti zmanjšano tveganja za razvoj sladkorne bolezni pri pivcih kave. Znanstveniki raziskujejo snovi, imenovane kvinidi, ki so za kavo edinstveni in nastajajo med postopkom praženja. Kot kaže, kvinidi izboljšujejo sposobnost jeter, da presnavljajo glukozo, kar lahko ohrani ravni krvnega sladkorja na enotni stopnji, to pa nas varuje pred diabetesom. Nemški raziskovalci z Univerze v Münstru so nedavno poročali o odkritju antioksidanta, imenovanega metilpiridin, ki ga najdemo skoraj izključno v praženih kavnih zrnih in ki lahko pomaga v boju proti raku.

Raziskave o antioksidantskih močeh kave se šele začenjajo, toda zgodnje ugotovitve so spodbudne. S študijo, ki so jo lani opravili angleški strokovnjaki z Univerze v Glasgowu, so ugotovili, da kava vsebuje takšne ravni antioksidantov, kot jih najdemo v črnem čaju, in da posebna mešanica antioksidantov v kavi lahko hitreje preide v krvni obtok. V študiji, ki so jo opravili na Norveškem, domovini strastnih pivcev in ljubiteljev kave, so ugotovili, da kava vsebuje več antioksidantov kot karkoli drugega na našem jedilniku.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd