Špinača

Špinača vsebuje veliko vitaminov, med katerimi izstopata vitamin C in E.
Špinača vsebuje veliko vitaminov, med katerimi izstopata vitamin C in E. (Foto: Shutterstock)

Špinača je pravi dokaz, kako zna narava skrbeti za naše potrebe. Vitamine in minerale nam ponuja, ko jih naše telo najbolj potrebuje.

Čeprav je špinača zaradi znamenitega lika Popaja znana kot hrana za moč, pa je vse prej kot le to, saj ščiti pred vnetji, stresom, težavami s srcem in ožiljem ter kostmi.

Vsebuje veliko vitaminov, med katerimi izstopata vitamin C in E. V njej najdemo tudi zadostne količine balastnih snovi, veliko magnezija, pa tudi železo, jod, natrij, fosfor in drugo. Vsebuje štirikrat več beta karotena in trikrat več luteina kot denimo brokoli. Je tudi redko živilo, bogato z vitaminom K, ki je še kako pomemben za zdrave kosti. Skodelica kuhane špinače zagotavlja približno 35 odstotkov priporočene dnevne količine železa v telesu, ki za odrasle znaša približno 18 miligramov.


Kako jo izbrati?

Čeprav običajno uživamo mlado špinačo, je za zdravje koristna tudi tista nekoliko starejša, ki pa mora biti še vedno močne temno zelene barve. Nekoliko starejša špinača namreč vsebuje kar nekaj celuloze, ki pospešuje prebavo in izločanje škodljivih snovi iz organizma. Ko kupujete oziroma nabirate špinačo, izberite takšno, ki je čvrsta ter ima močno temno zelene in sveže mlade liste.


Peclji špinače lahko škodijo zdravju

Špinača vsebuje veliko natrija in kalija, ob obilnem gnojenju z dušikom pa tudi nitrate, ki se skoncentrirajo predvsem v pecljih. Peclji ne smejo biti daljši od deset centimetrov, še bolje pa je, da jih odstranimo in porabimo samo liste. Peclji vsebujejo tudi oksalno kislino, ki se lahko v ledvicah nalaga v obliki kamnov. Da se temu izognemo, špinačo pripravljamo z mlekom.

Porabite jo v nekaj dneh od nakupa

Če je ne nameravate porabiti v istem ali naslednjem dnevu (potem jo pa že kar morate, kajti hitro izgublja hranilno vrednost), jo iz vrečke ali katere koli druge embalaže prenesite v neprodušno posodo, na dno in na vrh pa položite kuhinjsko brisačo, da bo ta vpijala vlago. Taka bo zdržala še nekaj dni.
Pred uživanjem je priporočljivo, da jo blanširate, saj s tem iz nje izločite kar največ oksalne kisline. Špinače ne kuhajte dlje kot minuto, saj boste sicer izgubili vse hranljive snovi. Če jo imate poleti več, jo lahko spasirate in zamrznete – še najbolje v manjše kocke, tako jo vedno lahko uporabite po potrebi. Dodate jo lahko v juhe, omake, rižote, testenine … Svežo in mlado špinačo pa lahko uporabite v juhah, solatah, smutijih, omakah in celo sladicah (palačinke).


Zeleni napitek

Ta smuti je zelo zdrav, pa tudi okusen.

Za 2 osebi potrebujete:
  • 1 manjši avokado
  • 1 kivi
  • 2 pesti špinače
  • 4 dcl pomarančnega soka
Avokado prerežite na pol in ga razpolovite. Avokadovo meso izdolbite iz lupine z žlico. Kivi olupite in narežite na koščke. V mešalnik prenesite vse sestavine, vključno s pomarančnim sokom, in dobro zmiksajte. Če je tekočine premalo, dolijte še malo pomarančnega soka. Prelijte v kozarec in postrezite.

Špinačna solata

Če imate radi solato in vam ni do kuhanja, si pripravite špinačno solato, ki je preprosta za pripravo, ni je potrebno kuhati in tudi sestavine so zelo hitro pripravljene.

Potrebujete:
  • očiščeno špinačo (količina po želji)
  • 3 pomaranče, olupljene in razrezane na koščke
  • 2 kumarici, olupljeni in razrezani na koščke
  • 1/8 skodelice sončničnih semen
  • 1 skodelico malin
  • 1/2 skodelice belega balzamičnega kisa in olje po želji
Vse sestavine dajte v skledo, dodajte olje in kis in premešajte.

Več na www.zdravahranaotrocka.si
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki