Kako pravilno in varno shranjevati živila v hladilniku?

Juhe in enolončnice bi lahko v hladilniku shranjevali od tri do štiri dni, medtem ko zamrznjene zdržijo največ tri mesece. Ostanke hrane porabite čim prej v treh do največ štirih dneh.
Juhe in enolončnice bi lahko v hladilniku shranjevali od tri do štiri dni, medtem ko zamrznjene zdržijo največ tri mesece. Ostanke hrane porabite čim prej v treh do največ štirih dneh. (Foto: Shutterstock)

Da bi živila v hladilniku obstala dlje časa sveža ali da se ne bi pokvarila, ni pomembno le, da jih shranimo v hladilniku, temveč je še pomembneje, kako jih razporedimo.

Temperaturo nastavite med 0 in 4° Celzija, saj boste le tako ustvarili okolje, v katerem se bodo bakterije razvijale najpočasneje. Hladilnika ni priporočljivo napolniti do zadnjega kotička, pač pa je dobro pustiti malo prostora, da lahko hladen zrak neovirano kroži. Živil v hladilniku nikoli ne nalagajte preblizu stene, saj bi tako onemogočili kroženje zraka, še posebej to velja tudi za zelenjavo, ki lahko zamrzne, če se dotika stene. Redno preverjajte rok uporabe in skrbno odstranjujte živila s pretečenim rokom. Za lažje preverjanje in boljši nadzor živila s krajšim rokom uporabe postavite na sprednji del police.

Zgornje police

Sem sodijo ostanki od kosila, pijača, sveže začimbe ter ostala živila, ki so takoj pripravljena za zaužitje, saj je tu temperatura najbolj stabilna, a tudi malce višja.

Vrata

Temperatura v hladilniku ni povsod enaka, prav pri vratih je najvišja, hkrati je to področje podvrženo največjim temperaturnim spremembam. Zato tam ne bi smeli shranjevati občutljivih živil, denimo jajc. Vrata so idealna za shranjevanje živil z naravnimi konzervansi, na primer za pomarančni sok ali majonezo, mleka in jajc pa raje ne postavljate tja, čeprav ima večina hladilnikov nastavke za jajca ravno na notranji strani vrat.


Spodnje in srednje police

Jajca in mleko raje hranite na spodnjih oziroma srednjih policah, ker je tam načeloma temperatura nižja in konstanta. Ker jajca rada vpijajo močne vonjave iz okolja, jih postavite čim dlje od živil z izrazitim vonjem. Spodnje police so prav tako idealne za shranjevanje surovega mesa ter morskih sadežev.


V posebnih posodah

Zavijte oziroma zaprite živila v posode, ki so za to namenjene, da preprečite izgubo vlage in okusa. Tudi sadje in zelenjavo hranite v posebnih namenskih posodah in ne kar tako na policah. Breskev, sliv in hrušk nikar ne postavite v neposredno bližino zelenjave, saj izločajo pline, ki lahko povzročijo predčasno gnitje zelenjave.

Kako je z ostanki hrane?

Ostanke hrane vedno pospravite v posode s pokrovi, ki dobro tesnijo, saj boste s tem preprečili razlitje in okužbo hrane. Vse ostanke bi morali po končanem kuhanju shraniti čim prej v roku dveh ur (v poletnem času v roku ene ure). Preden jedi zložite v hladilnik, jih postavite v posodo s pokrovom, ki jo nato ohladite v hladni vodi.

Ne shranjujte velikih količin tople hrane direktno v hladilnik, ker bi s tem povzročili dvig temperature, pustite da se živila ohladijo na sobno temperaturo in šele nato jih spravite. Ostanke jedi pogrejte na temperaturi, višji od 60 stopinj Celzija.

Juhe in enolončnice bi lahko v hladilniku shranjevali od tri do štiri dni, medtem ko zamrznjene zdržijo največ tri mesece. Ostanke hrane porabite čim prej v treh do največ štirih dneh.

Posebej pazljivo z mesom, ribami in jajci

Surovo mleto meso je potrebno pripraviti v roku enega ali dveh dni, odkar ste ga postavili v hladilnik, ali pa ga zamrznite za največ štiri mesece. Kuhana riba bo v hladilniku zdržala od tri do štiri dni, v zamrzovalniku pa največ šest mesecev. Jagnjetina, svinjina in govedina imajo sicer nekoliko daljši rok trajanja, a jih vseeno ne zadržujte v hladilniku dlje od pet dni niti jih ne zamrzujte za več kot leto dni.

Jajca se v hladilniku ne bodo pokvarila tri tedne, medtem ko se odprtemu mleku rok trajanja izteče po sedmih dneh. Maslo lahko v hladilniku shranjujete od enega do treh mesecev, rok trajanja sira pa je odvisen od vrste. Slanino imejte v hladilniku do sedem dni, če pa jo zamrznete, ji boste rok uporabnosti podaljšali na mesec dni.

Shranjevanje sira je odvisno od vrste

Sir je zelo občutljivo živilo, ki potrebuje določeno vlažnost in zračnost pri shranjevanju. Zaradi premajhne vlažnosti se lahko posuši, zaradi prekomerne vlažnosti in slabega pretoka zraka pa se na njem hitro pojavi plesen.

Najbolje je, da ga hranimo v posebni posodi za sir z lesenim dnom in pokrovom ali v plastični posodi, ki ne sme biti popolnoma zaprta. Zrak v posodi mora krožiti. Lahko ga tudi ovijemo v vlažno krpo, v folijo pa je priporočljivo zaviti le trdi ali poltrdi sir, ki ga nameravamo porabiti v nekaj dneh. Medtem ko nam pasteriziranih in staranih sirov ni treba hraniti v hladilniku, je priporočljivo, da v njem hranimo mehkejše in bolj sveže vrste sira.

Sir pri shranjevanju raje kot v aluminijasto zavijemo v plastično folijo, pergamentni papir ali navlaženo krpo, ki bo preprečila njegovo sušenje. Ko se krpa posuši, jo ponovno namočimo. Če želimo dlje časa hraniti beli sir, je najbolje, da ga shranimo v posodo, napolnjeno z olivnim oljem.

Kako pravilno shranjevati nekatero sadje in zelenjavo?

  • Za brokoli velja, da hitro izgubi svežino, zato ga je treba čim prej porabiti. Za čim daljšo svežino pa ga hranite v hladilniku, in sicer v odprti posodi. Preden ga pospravite v hladilnik, ga lahko zavijete v vlažno krpo.
  • Za daljšo svežino korenčku odrežite vrhove. Lahko ga hranite v zaprti posodi z veliko vlage ali pa ga, preden ga shranite v hladilnik, zavijete v vlažno krpo. Priporočljivo je, da ga vsakih nekaj dni namočite v hladni vodi, nato pa ga vrnete v zaprto posodo v hladilniku.
  • Poskrbite, da bodo stebla zelene vedno navlažena – torej, da jo hranite v skodelici z vodo. Če želite zeleno hraniti v hladilniku, njena stebla zavijte v aluminijsko folijo. Tako bo ostala sveža tudi do nekaj tednov. Gomolj zelene bo ostal najbolj svež tako, da ga boste zavili v vlažno krpo in ga hranili v hladilniku.
  • Preden paprike postavite v hladilnik, jih hranite v plastični vrečki – tako bodo zdržale teden ali dva. Če želite, da bi trajale še dlje, jih narežite na koščke, zamrznite na papirju za peko, nato pa jih premestite v škatlo s hermetičnim zapiranjem ali v vrečko za zamrzovanje živil.
  • Če boste bučke uporabili v nekaj dneh, jih ne dajajte v hladilnik, kljub temu pa jih hranite na hladnem mestu. V primeru, da jih želite hraniti dlje časa, jih zavijte v krpo in dajte v hladilnik.
  • Kumare je najbolje hraniti v hladilniku, zavite v vlažno krpo. Če jih boste uporabili v dnevu ali dveh, pa sploh ni treba, da jih imate v hladilniku. V tem primeru jim omogočite hladen prostor za hranjenje.

Primerna temperatura in redno čiščenje

Poleg tega, da pravočasno porabite živila, je za optimalno varnost pred nevarnimi bakterijami treba tako hladilnik kot zamrzovalnik redno čistiti in pravilno pospraviti. Takoj ko se v njem nekaj polije, ga čim prej pobrišite. Cel hladilnik bi morali čistiti enkrat tedensko – za dezinfekcijo lahko uporabite mešanico destilirane vode in kisa.

Kaj ne gre v hladilnik?

Ker bakterije za razmnoževanje potrebujejo vlago, za posušena živila, kot so stročnice, orehi, kruh in neprekuhane žitarice, velja, da jih je varneje hraniti pri sobni temperaturi. Med sadeže, ki jih ni primerno shranjevati v njem, spadajo banane, avokado, nektarine, hruške, slive in jabolka, ki sproščajo pline, ki lahko spodbujajo kvarjenje drugega sadja in zelenjave.

Prav tako v hladilniku ni primerno hraniti čebule, paradižnika in krompirja. Čebula zaradi vlage začne hitreje gniti, paradižnik v hladilniku izgubi pravi okus, krompir pa na mrazu postane sladek, saj se škrob spremeni v sladkor.

V hladilniku se bo kruh hitreje izsušil. Hranite ga v posebni posodi na pultu, sicer pa ga raje zamrznite. V zamrzovalniku bo ohranil vlažnost, če ga boste prej ovili. Ko ga vzamete iz zamrzovalnika, ovoj odstranite in počakajte, da se počasi odtaja.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki