Jesenski recepti za najmlajše

Za pripravo pit so najboljše kisle in trde sorte jabolk. Za ostale sladice preizkusite jabolka gala, saj imajo nekoliko mokasto strukturo, ki daje sladicam primerno mehkobo in odličen sladek okus.
Za pripravo pit so najboljše kisle in trde sorte jabolk. Za ostale sladice preizkusite jabolka gala, saj imajo nekoliko mokasto strukturo, ki daje sladicam primerno mehkobo in odličen sladek okus. (Foto: Shutterstock)

Jesen nam ponuja obilo kulinaričnih dobrot. Jesen je letni čas, ko dozorijo praktično vsi plodovi na vrtu in v sadovnjaku, ki jih shranimo za zimo ali pa pojemo tudi sproti. Nič čudnega, da je jesen obdobje, ko od vsepovsod diši po slastnih kaloričnih jedeh, ki nas grejejo in pripravljajo na hladne zimske dneve. Uživajte v jesenskih plodovih, ki bodo vašim otrokom okrepili organizem in bodo obenem tudi zdravi in veseli.

Jabolko – sadni kralj

Jabolka so še vedno najbolj priljubljeno sadje. Jabolka so čudežno sadje in zelo dobra za zdravje, zato jih lahko tudi dojenčku ponudite kot prvo gosto hrano. Jabolka lahko pečemo, pražimo in kuhamo. Svoje otroke vključite v postopke kuhanja. Jabolka lahko dodate skoraj vsaki hrani za dojenčka, ki jo pripravljate. Zmešate jih lahko z žitaricami, zelenjavnimi jedmi ...

Vaše otroke in tudi vas bodo prepričale številne sladice, med katerimi so najbolj priljubljene pite, zavitki, pečena jabolka, kompot. Krhko testo denite v model za pite, ga hitro popecite ter napolnite z ribanimi odcejenimi jabolki, ki jim dodate cimet in malo sladkorja. Pito lahko tudi pokrijete ali pečete odprto. Nadev iz jabolk lahko obogatite s cimetom, rozinami, orehi in smetano.


Dišeče kutine

Kutine niso ravno okusne, če vanje ugriznemo. Kutina ni le lepo drevo, je tudi čudovito in zelo okusno sadje, če jih znamo pripraviti. Trde, zrnaste, trpke ... dišijo pa božansko. Nikoli ne pozabite vonja kutine, ki čez celo zimo veje iz omar. Treba jih je le skuhati ali kako drugače toplotno obdelati. Poleg tega so polne pektina in zato primerne za pripravo marmelad, džemov, želejev in sokov. Odlične so v kombinaciji z limono, pomarančo ter listi lovorja. Dober kontrast pa lahko dosežete tudi v kombinaciji z orehi.

Sir iz kutin pa je odlična sladica, ki je enostavna za pripravo ter primerna za prav vsako priložnost. Pripravite ga lahko z nekaj limonine lupinice, pomaranče, ovitega v liste lovorja in posutega z grobo sesekljanimi orehi. Ni boljšega! Najbolj priljubljene sladice v tem letnem času so pite – od jabolčne do slivove in tudi pita iz kutin zna biti še kako slastna in dišeča. Če dobite kje kutine, jo le poskusite. Zdravilen je tudi sok kutin, ki ga uporabljamo za krepitev sluznice v ustih in želodcu ali pri driskah pri otrocih.


Buče so tudi zdravilne

Pa veste, za kaj vse so dobre te velikanke? Bučno meso vsebuje okoli 90 odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo. Bogato je z vitamini A, B1, B2, B6, C in E. Ker sto gramov bučnega mesa vsebuje povprečno le 25 kilokalorij, je zelo primerno za dietno hrano pri shujševalnih kurah, želodčnih in sladkornih boleznih, revmi ter protinu. Pomagajo pri boleznih sodobnega časa, saj so bogate s karotenoidi, ki spodbujajo razstrupljanje telesa.

Pečene ali kuhane buče, pa tudi bučni sok pomagajo pri otroški driski, vnetju ledvic in proti obolenju sklepov. Spodbujajo tudi nastajanje mleka pri doječih materah, pomirjajo želodec, zdravijo mehur in zavirajo vnetja. Največ zdravilnih učinkov imajo bučna semena. Bučno olje lahko uživamo hladno kot preventivno zdravilo. Je lahko prebavljivo, okusno in pomeni obogatitev polnovredne prehrane. Kakovostno bučno olje prepoznamo po njegovi gosti viskoznosti, temno zeleni barvi in blagem okusu po orehih.

Iz zimskih buč pripravljamo skupaj z otroki slane in sladke jedi. Dobre so v omakah, juhah, lahko jih pečemo in paniramo.

Poglejte še odličen recept za bučni kolač! Vaši otroci si bodo obliznili prste.Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki