Brstični ohrovt ščiti DNK

Brstični ohrovt je po krivici prezrt, saj je v primerjavi z veliko bolj čaščenim brokolijem veliko superiornejši glede vsebnosti izotocianatov.
Brstični ohrovt je po krivici prezrt, saj je v primerjavi z veliko bolj čaščenim brokolijem veliko superiornejši glede vsebnosti izotocianatov. (Foto: Shutterstock)

Brstični ohrovt, ta manj priljubljeni sorodnik zelja, cvetače in brokolija je po krivici prezrt, saj je v primerjavi z veliko bolj čaščenim brokolijem veliko superiornejši glede vsebnosti izotocianatov, snovi, zaradi katerih brokoli slovi kot živilo, ki preprečuje nastanek malignih bolezni.

Več raziskav je potrdilo, da te fitokemikalije, ki jih najdemo v kapusnicah, izkazujejo mogočno antikancerogeno aktivnost. Še zlasti eden med njimi, imenovan sulforafan, dokazano zavira rast celic raka dojk pri ljudeh ter jih uničuje.

V tem oziru je v literaturi najpogosteje omenjan brokoli kot zelo bogat vir izotocianatov, toda vsebujejo ga tudi druge kapusnice, brstični ohrovt pa ob tem vsebuje še veliko več glukorafanina od brokolija. Gre za snov, ki se v telesu pretvarja v sulforafan, ki zavira mutacije celic in nastajanje malignih bolezni. Brstični ohrovt ga vsebuje tudi do 20-krat več od brokolija.

V neki raziskavi so udeleženci pojedli 1,5 skodelice brstičnega ohrovta vsak dan v obdobju petih tednov. Po tem času so izmerili, da je bila njihova DNK za 28 odstotkov manj poškodovana kot običajno, kar je znanstvenike navedlo, da uživanje kapusnic, zlasti brstičnega ohrovta, lahko zmanjša tveganje za nastanek raka. Pa tudi sicer gre za zelo zdravo vrtnino, ki ima zelo malo kalorij in je bogata z rastlinskimi vlakni, ena skodelica vsebuje 240 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (izjemno pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter skoraj 130 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Prav tako je dober vir mangana, kalija, holina, vitamina B in drugih koristnih snovi.

Ker svoje dragocene lastnosti hitro izgublja, ga je najbolje uporabiti do dva dni po nakupu. V kuhinji ga najpogosteje kuhamo v vodi ali na pari ter uživamo kot prilogo ali v solati, posebej okusen način priprave pa je kitajsko »hitro praženje«. Kljub temu je kratko kuhanje na pari (okoli pet minut) najboljši način priprave, ki kar najbolj ohranja njegovo hranilno vrednost.
Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki