Ribez - biser poletja

Rdeči ribez vsebuje veliko vitamina C, celo paleto vitaminov A, B in E, bogat pa je tudi z železom, kalcijem, manganom in kalijem.
Rdeči ribez vsebuje veliko vitamina C, celo paleto vitaminov A, B in E, bogat pa je tudi z železom, kalcijem, manganom in kalijem. (Foto: Shutterstock)

Ste vedeli, da ribez, ki si ga lahko privoščimo od junija do septembra, vsebuje štirikrat več vitamina C kot pomaranča?

Poznamo rdeči, črni in beli ribez. Rdeči ribez je bolj razširjen, saj je blagega okusa in sijoče barve. Beli ribez je redek in prefinjenega okusa, črni pa je bolj trpkega okusa. Rdeči ribez vsebuje veliko vitamina C, celo paleto vitaminov A, B in E, bogat pa je tudi z železom, kalcijem, manganom in kalijem. Ribez pomaga uravnavati prebavo, čisti tudi črevesje in kri. Uživajo ga lahko tudi sladkorni bolniki.

Najboljši je svež

Ribezove jagode posušimo in skuhamo v čaju ali pa jih zobamo kar tako. Ribez je najboljši svež, a iz njega lahko pripravimo tudi veliko odličnih jedi. Rdeči ribez daje jedem kislost in svežino. Pri uporabi bodimo pazljivi, posebno tisti z občutljivim želodcem.

Zmrznjen ribez lahko porabimo tudi v mešanici sadja za sladoled. H kislim plodovom se najbolje poda kisla smetana. Par odmrznjenih ribezovih jagod lepo obarva jabolčni kompot.

Iz ribeza kuhamo marmelade, odličen je v pitah in omakah ter kot nadev za peciva, torte in zavitke. Ribezova marmelada je odlična kot namaz na kruhu, dodatek divjačinskim jedem, štrukljem ali carskemu pražencu.
Iz ribeza lahko pripravimo tudi ribezovo vino in liker. Za prste obliznit!


Čaj iz ribezovih listov

Čaj iz ribezovih listov poživi presnovo in prebavo ter krepi odpornost. Štiri žlice drobno narezanih svežih ali zdrobljenih suhih listov zavremo v litru vode ter uživamo po eno skodelico zjutraj na tešče in pol ure pred večerjo.

Ribezovi mafini

Potrebujemo:
  • 250 g pirine mehke moke
  • 80 g kokosovega sladkorja
  • 2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 1 ščepec soli
  • 1 jajce
  • 150 ml kokosovega mleka
  • 50 ml stopljenega ghee masla
  • 200 g rdečega ribeza

Pečico ogrejemo na 200 °C. Moko, sladkor in pecilni prašek stresemo v skledo in zmešamo, nato enako naredimo še z mlekom, jajcem in oljem. Suhe in mokre sestavine zmešamo v gladko, precej tekočo zmes. Dodamo rdeči ribez. Nadevamo v modelčke za mafine. Pečemo 20 minut.


Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki