Odpravite kandido, skriti vzrok številnih bolezni

Po mnenju številnih strokovnjakov za zdravje in zdravo življenje so prav glivice skriti vzrok številnih bolezni. Mnoge najpogostejše simptome in bolezni, ki nas dandanes pestijo – vse od utrujenosti, napihnjenosti, vnetja sinusov in pridobivanja na teži do težav s prostato, artritisa, alergij, hipoglikemije, depresije in multiple skleroze – lahko povežemo s presenetljivim izvorom, s kvasovkami.

Razraščanje kvasovk oziroma glivic, imenovanih kandida (latinsko ime je Candida albicans), prizadene milijone in prav tu se začnejo mnoga obolenja. Kandida je sicer povsem neškodljiva kvasovka, vrsta glivic, ki jo najdemo v vsakem človeku. Če je telo zdravo, v popolni simbiozi s svojim gostiteljem živi v prebavnem traktu in na koži, ne da bi človek kdaj koli občutil negativne posledice. Težave se pojavijo, ko se ta mikroorganizem prične razraščati. Ko do tega pride, smo podvrženi neusmiljenemu napadu, ki se lahko razbohoti v vsakem organu po vsem telesu in ne odneha ne ponoči ne podnevi, dokler ga sami ne obvladamo in odvečne glivice uničimo.

Vsekakor je preprečevalni pristop boljši od popravljanja že nastale škode, zato poglejmo, kako se lahko izognemo težavam, ki se sicer začnejo kot blažje nevšečnosti, a se lahko razbesnijo v trdovratne bolezni in ohromijo vsakodnevno življenje.

Glavni vzrok razraščanja kandide so antibiotiki in uporaba zdravil, ki vsebujejo steroide, kontracepcijskih tabletk, slabe prehrane, prekomerno uživanje alkohola, težke kovine, zloraba drog in stres, zato se je dobro tem stvarem izogibati kar v največji meri. Glivice uspevajo in se hitro množijo v človeku, ki se večinoma prehranjuje z živili, ki vsebujejo prečiščene sladkorje, prečiščene ogljikove hidrate, mlečne izdelke, z alkoholom, kot že omenjeno, in s predelano hrano.

Kandidi prijetno okolje izzove tudi hormon, ki se izloča v okoliščinah, ko človek občuti hud stres. Stres namreč posredno zviša krvni sladkor in glivice to izkoristijo kot energijo za širjenje svoje kolonije. Ko nastopi neravnovesje, se kandida vztrajno množi, saj se hrani s sladkorjem v vsaki obliki – sladice, bela moka, sir itd. Sprva morda ne opazimo nobenih posebnosti, a z leti se pojavijo blaga do huda bolezenska stanja.

Vendar kljub črnemu scenariju obstaja rešitev. Ann Boroch, usposobljena svetovalka za prehrano, naturopat in avtorica knjige Zdravljenje kandide, nam sedaj predstavlja svoj preverjen 90-dnevni program, s katerim premagamo kandido in si povrnemo krepko zdravje.

Četudi ne občutite hujših simptomov razraščanja Candide albicans, avtorica svetuje, da sledite njenemu programu, saj današnje stresno življenje in vsesplošne slabe prehranjevalne navade vsekakor delujejo v prid temu mikroorganizmu, zato lahko z nekaj preventivnimi ukrepi preprečite morebitne kasnejše zdravstvene zaplete.

Preprost in učinkovit vodič Ann Boroch ponuja informacije in uporabne pripomočke, ki jih boste potrebovali, da boste v telesu ponovno vzpostavili ravnotežje. Našteti so tudi simptomi razraščanja kandide, ki so posebej opredeljeni glede na moške, ženske in otroke, avtorica podrobno – korak za korakom – opiše 90-dnevni program, s katerim boste premagali kandido, in priporočen razpored jemanja prehranskih dopolnil, ki jih poprej tudi predstavi. V delu najdemo lahko tudi okusne recepte in priporočeno hrano ter dva tedna poskusnih jedilnikov. Slednje je avtorica vključila, da boste razumeli, kako je prehranjevalni načrt, prilagojen kandidi, povsem izvedljiv in celo okusen kljub številnim omejitvam.

Knjiga vam ponuja splošne nasvete, katera živila telesu koristijo in ne pospešujejo razraščanja glivic in kateri hrani se je bolje izogniti, če želite biti, kar se da zdravi. Vedeti pa morate, da je vsak organizem drugačen. Nekateri imajo alergije ali so občutljivi na določene jedi, zato opazujte svoje telo in bodite pozorni na morebiten negativen odziv na katero od priporočil. Prisluhnite svojemu telesu. Sicer si boste na začetku želeli nezdrave hrane, saj je organizem poln toksinov, a sčasoma, ko se boste očistili, si bo telo naravno želelo hrane, ki je zanj dobra.

Najhitrejše učinke boste opazili, če se boste 90 dni čim bolj držali avtoričinih nasvetov in navodil. Sprva vas bo morda presenetilo, kako korenite morajo biti spremembe prehranjevalnih navad in koliko prehranskih dopolnil morate uživati, a po prvem tednu, ko boste pričeli opažati spremembe in imeli več energije, boste laže in raje sledili 90-dnevnemu programu.

90-dnevni načrt je podrobno predstavljen, zato mu zlahka sledimo. Samo od nas pa je odvisno, če se bomo odločili in storili nekaj dobrega za svoje zdravje že danes.

Naročite svoj 90-dnevni načrt in odpravite kandido: cangura.com/zdravljenje-kandide
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki