Ohrovt čuva zdravje od glave do peta

(Foto: Shutterstock)

Na voljo v vseh letih časih, okusen in bogat s hranili je ohrovt prava zakladnica snovi, ki jih potrebujemo.

Popoln vir vitaminov A, C, K in B kompleksa, železa, luteina in rastlinskih vlaknin. Ohrovt je »kralj kalcija«, saj tega minerala, ki je izjemno pomemben za zdravje kosti, vsebuje v obilju, pa tudi kalij, ki spodbuja zdravje srčno-žilnega sistema. Ima sedemkrat več beta-karotena od brokolija ter kar enajstkrat več luteina. V zavidljivih količinah vsebuje tudi mangan in magnezij. Temnejše barve je, več je v njem beta-karotena oziroma provitamina A.

Zaradi obilice rastlinskih vlaknin je ohrovt priporočljiv za vse s počasnejšim delovanjem črevesja. Morali bi ga uživati tudi vsi hipertoniki, predvsem zaradi vitamina A in luteina, pa tudi vsi, ki želijo čim dlje ohraniti oči pred degenerativnimi motnjami oziroma katarakto. Vitamin A je pomemben za normalno delovanje reproduktivnih organov, pomaga pa tudi v boju proti okužbam z virusi. Najbolje ga je pripraviti na sopari in za popolno prilogo nemastnemu mesu ali ribam zabeliti z malo masla.