Je mleko res dobro za kosti?

Da bi imelo telo resnično koristi od mleka in izdelkov iz njega kot tudi druge hrane, bi morala ta prihajati od živali iz ekološke vzreje, med katero se z živalmi in rastlinami ravna čim bolj v skladu z naravo.
Da bi imelo telo resnično koristi od mleka in izdelkov iz njega kot tudi druge hrane, bi morala ta prihajati od živali iz ekološke vzreje, med katero se z živalmi in rastlinami ravna čim bolj v skladu z naravo. (Foto: Shutterstock)

Vsi smo celo svoje otroštvo in mladost poslušali, da je dobro piti mleko vsak dan, da bomo imeli krepke kosti. Toda ali to dandanes še velja?

Strokovnjaki pravijo, da ne in da kravje mleko, ki ga kupimo v trgovini, v resnici ni preveč dobro za naše zdravje. Med drugim je pasterizirano. To je proces, med katerim mleko segrejejo do določene temperature ter ga nato naglo ohladijo. To počnejo zato, da se ne bi prehitro skisalo, ter da bi uničili snovi, ki lahko povzročijo bolezni. Toda pri tem uničijo tudi dobre bakterije (probiotike), nekatere hranilne snovi, encime in ga z drugimi besedami oropajo dragocenih hranilnih snovi. Prav pomanjkanje encimov, ki v tem procesu izginejo, otežuje telesu, da izkoristi kalcij ter fosfor, ki sta zaslužna za krepitev strukture kosti. Države z najvišjo porabo mlečnih izdelkov, kot so ZDA in v Evropi, imajo najvišjo stopnjo obolelih zaradi osteoporoze, do katere prihaja zaradi izgube kostne mase.

Poleg obdelave mleka, ki uničuje koristne snovi v njem, niti krave niso, kar so nekoč bile. Množična proizvodnja pomeni, da je telo teh živali prepolno gensko spremenjenih hormonov, ki jih dodajajo za večjo proizvodnjo mleka, pa tudi drugih škodljivih snovi. Te krave so običajno krhkega zdravja in nagnjene k boleznim, v njihovem mleku pa so lahko sledi celo 20 vrst sredstev proti bolečinam, antibiotikov ter rastnih hormonov. Vse to konča v kozarcu mleka, ki ga popijemo, ali še huje, ponudimo svojim otrokom.

Da bi imelo telo resnično koristi od mleka in izdelkov iz njega kot tudi druge hrane, bi morala ta prihajati od živali iz ekološke vzreje, med katero se z živalmi in rastlinami ravna čim bolj v skladu z naravo, kot so to počeli dolga stoletja pred pojavom vseh teh preparatov, ki bodo, kot vse kaže, slednjič uničili človeštvo, objavlja The Earth Child.