Hrana, ki vam bo pokvarila razpoloženje

(Foto: Jupiterimages)

Prehrana ne vpliva le na postavo, temveč tudi na razpoloženje. Pri tem ne mislimo le na slabo vest, ki nas zapeče zaradi kakega kosa torte, temveč gre za neposredno povezavo med tem, kar jemo, in našim počutjem. Hrana vpliva na razpoloženje bolj, kot si mislite, spodaj našteta živila pa vas bodo potegnila še bolj navzdol, zato se jim velja čim pogosteje izogniti.

Predelana hrana

Ljudje, ki pogosto uživajo predelana živila, so pogosteje depresivni. Naravna, celovita hrana ima nasproten učinek.

Predelani ogljikovi hidrati

V zadnjem času so prišli na slab glas zaradi vpliva na kopičenje kilogramov, pri čemer sploh ne vsebujejo hranilnih snovi, ki jih potrebujemo. Skupina znanstvenikov je šla še korak naprej in povezala predelane ogljikove hidrate z depresijo. Ženske z visoko ravnjo sladkorja v krvi veliko pogosteje ogroža depresija. Velja tudi obratno, zato je priporočljivo v prehrano vnašati celovita žita.

Sladkor

Prehrana, bogata s sladkorjem, lahko poveča vnetja po vsem telesu, kar prav tako povečuje tveganje za depresijo. Odkrili so tudi, da so vnetja v možganih 30 odstotkov pogostejša pri klinično depresivnih pacientih, ko pa so vnetje zdravili, so se ublažili tudi simptomi depresije. Izločanje sladke hrane pogosto zmanjša bolečine in posledično izboljšuje razpoloženje.

Transmaščobe

Olivno olje znižuje tveganje za različne zdravstvene težave, kot so depresija in srčne težave, industrijsko proizvedene nenasičene maščobe pa tveganje za temi boleznimi lahko povečajo tudi za 48 odstotkov.

Umetna sladila

Če ste pomislili, da se boste zaradi izločanja sladkorja iz prehrane lahko potolažili z umetnimi sladili, ste žal v zmoti. Umetna sladila bodo še poslabšala simptome depresije. Še več – raziskavo, s katero so to ugotavljali, so morali predčasno prekiniti, saj so se simptomi tako močno poslabšali. Vse kaže, da umetna sladila znatno zmanjšujejo izločanje hormona sreče serotonina.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki