Očistite jetra s hrano

(Foto: Shutterstock)

Vsakič, ko smo izpostavljeni onesnaženju od zunaj, ali ko posežemo po ne-prav-zdravi hrani, kar je bilo v prazničnih časih kar pogosto, obremenjujemo svoja jetra. Svojo osnovno funkcijo, ki je odstranjevanje toksinov in maščobe, je takrat oslabljena. Z nekaterimi živili pa jo lahko spodbudite in okrepite njeno čistilno delovanje. Spodnja živila skušajte čim pogosteje uvrstiti v svojo vsakdanjo prehrano.

Česen

Že majhna količina česna je povsem dovolj za spodbudo odstranjevanju toksinov iz telesa. Česen je odličen vir alicina in selena, snovi, ki delujeta kot čistilci jeter, našega glavnega čistilnega sistema.


Grenivka

Odličen vir vitamina C in drugih antioksidantov, zaradi česar je odličen za čiščenje jeter. Raziskave kažejo, da grenivka uničuje kancerogene spojine in nevtralizira vrsto toksinov.


Rdeča pesa in korenček

Ta zelenjava je odličen vir flavonidov in beta karotena. Korenček in rdeča pesa spodbujata delovanje jeter in pospešujeta razstrupljanje telesa.

Zeleni čaj

Odličen vir katehinov, snovi, ki so zavezniki dobrega delovanja jeter. Zeleni čaj ima dokazane številne koristi za zdravje, zato ga je v resnici priporočljivo piti čim pogosteje.


Zelena listnata zelenjava

Surova ali kuhana, zelena listnata zelenjava spodbuja čiščenje jeter. Vsebuje namreč zelo veliko klorofila ter snovi, ki vežejo nase in odstranjujejo težke kovine, kemikalije in pesticide. Ob tem spodbuja delovanje žolča, ki odstranjuje odpadne snov iz organov in krvi.


Avokado

Avokado ima odličen prehranski profil, obenem pa je koristen pri odstranjevanju škodljivih toksinov. Avokado bo spodbudil proizvodnjo glutationa, spojine, nujne za čiščenje jeter.

Jabolka

Jabolka so odličen vir pektina, ki ga telo potrebuje za odstranjevaje toksinov iz prebavnega sistema. Tako jabolka neposredno vplivajo na jetra in izboljšujejo njihovo delovanje.


Olivno olje

Hladno stiskana olja, kot sta olivno ali laneno, so odlična za zdrava jetra. Pomembno je, da jih uporabljate v zmernih količinah, saj so bogata s kalorijami. Telo bodo oskrbeli z lipidi, ki sodelujejo pri odstranjevanju škodljivih toksinov.


Kapusnice

Brokoli, cvetača in brstični ohrovt so odlični za čiščenje jeter, saj v telesu povečujejo raven glukozinolata, ki spodbuja nastajanje encimov. Ti spodbujajo uničenje kancerogenih snovi in toksinov, kar lahko občutno zniža tveganje za nastanek raka.


Limone

Limone so odličen vir vitamina C, ki spodbuja odstranjevanje toksinov. Najbolje, kar lahko naredite zase in svoja jetra, je, da vsako jutro na tešče popijete kozarec mlačne vode s sveže stisnjenim limoninim sokom.
Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki