Mali vodnik za nakupovanje zelenjave

(Foto: Shutterstock)

Ne glede na to, ali zelenjavo kupujete v trgovini ali na tržnici, je vaša pravica izbrati takšno zelenjavo, ki vam bo dala vse svoje hranilno bogastvo in bo ob tem še odličnega okusa. Da bi izbrali čim bolj svežo in kakovostno zelenjavo, objavljamo nekaj namigov, ki vam bodo pri tem v pomoč.

Paprika

Izbirajte plodove s sijočo kožo in nikakor ne tistih, katerih koža je zgubana, saj je to znak, da že dlje časa stojijo. Po možnosti izberite paprike brez pik na koži. Hranite jih v hladilniku v predalu za zelenjavo, v plastični posodi s pokrovom ali ovite v papirnato brisačo.

Paradižnik

Pri izbiri paradižnika se zanašajte na vonj – poduhajte ga pri peclju in kupite samo tiste, ki rahlo vonjajo po aromi zemlje. Pomembno merilo je tudi teža, saj so boljši plodovi tudi težji. Izogibajte se tistim z zgubano kožo. Paradižnike hranite pri sobni temperaturi in jih v hladilnik postavite le, če sobna temperatura presega 25° Celzija, najboljše v stekleno posodo.

Zelje

Zunanji listi naj bodo sveži in temnejše zelene barve, v notranjosti pa svetlejše barve. Pomembno je, da je glava trda in da iz nje ne izteka voda. Izberite težje glave. Zelja ne hranimo nujno v hladilniku.

Jajčevec

Dober jajčevec mora imeti trdo in sijočo kožo brez poškodovanih delov. Okusnejši so manjši plodovi, saj so manj grenki. Če je premehak, je prezrel. Jajčevec lahko hranite v hladilniku do največ tri dni.

Mlad krompir

Pri nakupu mladega krompirja preskočite tiste z zelenimi pikicami na lupini, saj gre za ostanke pesticidov. Hranite ga na temperaturi največ deset stopinj Celzija, če pa vzklije, kalčke odstranite in ga pripravite čim prej.

Bučke

Izbirajte čim mlajše bučke, kar pomeni, da niso daljše od dvanajst cm. Hranite jih v hladilniku na zračnem mestu, najbolje pa je, da jih pripravite v roku tedna dni po tistem, ko ste jih kupili.

Kumare

Mehkejše ko so, manj so okusne. Večje kumare so pogosteje grenke. Najbolje jih je hraniti v hladilniku, ovite v prozorno plastično folijo.

Korenček

Izbirajte korenčke zdrave oranžne barve, najzanesljivejše merilo pa je čvrstost. Bele lise pomenijo, da je izsušen. Kaliti ne sme. V hladilniku lahko počaka tudi do dva, tri tedne, najbolje ovit v papirnato brisačo.

Cvetača

Izberite glave s čvrstimi belimi cvetovi. Ne sme se drobiti ali imeti temnejših delov.

Zelena

Ima naj čvrsto in čisto steblo, ki naj bo enake barve kot listje, torej zelene in ne rumene barve. Gomolj naj bo čvrst in trd ter težak za svojo velikost.

Stročji fižol

Svež in okusen je takrat, ko ga z lahkoto prelomite na pol in se pri tem ne zvija. Izogibajte se tistemu, ki je že na videz izsušen ali so izbokline z zrnjem zelo izrazite.

Solata in zelena listnata zelenjava

Če so vrhovi listov uveli, raje izberite drugo glavo. Koreni listov naj bodo čvrsti in bele barve. Hranite jo v hladilniku do največ štiri dni, operite pa neposredno, preden jo postrežete oziroma skuhate.

Čebula in česen

Izbirajte čebulo podolgovate oblike, saj okrogla prej zgnije. Tako česen kot čebula morata biti trda ter brez neprijetnega vonja, ki izdaja proces gnitja.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki