Devet nasvetov za zdrav piknik

Da boste preprečili okužbe s hrano, morate upoštevati nekatere varnostne ukrepe pri uživanju hrane v naravi.
Da boste preprečili okužbe s hrano, morate upoštevati nekatere varnostne ukrepe pri uživanju hrane v naravi. (Foto: Shutterstock)

Poletje je tu, čas sprehodov in izletov v naravo, čas rekreacije, zabave in počitka. Izleti pogosto obsegajo hrano, ni pa malo tistih, ki jim je to najljubši, celo edini cilj izleta v naravo. Svež zrak seveda še kako vzbudi tek. Da boste preprečili okužbe s hrano, morate upoštevati nekatere varnostne ukrepe pri uživanju hrane v naravi. Znano je, da so črevesne okužbe, ki se prenašajo z okuženo hrano, pogostejše v toplih mesecih, od maja do septembra, torej prav zdaj, ko se največ zadržujemo v naravi.

1. Pogosto umivajte roke! Ko pripravljate obrok, ki je sestavljen iz več živil, skrbno pazite, da se bakterije z enega živila ne prenesejo na drugo. Skoraj vsako piščančje meso je okuženo. Če bi salmonela iz piščanca prešla na piškote ali v majonezo, bi bila lahko vir okužbe. Umivanje rok z mlačno vodo in milom deset minut pred pripravljanjem hrane in po rokovanju s surovim mesom bo pomembno zmanjšalo tveganje za zastrupitev s hrano.

2. Surovo meso in že pripravljena hrana naj bosta ločena – ko sokovi iz surovega mesa pridejo v stik s kuhano in pripravljeno hrano, namreč lahko pride do okužbe. Meso bo užitno šele po pečenju, medtem ko utegnejo živila, ki so bila pripravljena že pred piknikom, postati vir okužbe. Obvezno uporabljajte dve plošči za rezanje, eno za surovo meso, drugo za sadje in zelenjavo.

3. Hrana naj bo dovolj kuhana ali pečena. Meso lahko ostane rdečkasto v sredici, toda zunaj mora dobiti temno rjavo barvo. Prepričajte se, da so perutnina in ribe dobro pečeni.

4. Ne uporabljajte istih krožnikov. Krožnike, ki ste jih uporabljali za pripravljanje in začinjanje surovega mesa, takoj pomijte. Dokler jih ne pomijete, jih ne uporabljajte za uživanje hrane.

5. Naj bodo topla živila topla, hladna pa hladna. Zlasti če pripravljate popoldanski piknik na sončnem mestu, je pomembno, da hladna hrana, kot je krompirjeva solata, ostane hladna ves dan. Tople jedi, kot so zrezki in piščančje meso, zavijte v folijo, ki ohranja toploto. Ko se zvečer vrnete domov, takoj pospravite v hladilnik vso hrano, ki ste jo nameravali uporabiti naslednje dni. To bo preprečilo razvoj bakterij v hrani.

6. Pozor – umazane lubenice! Lubenica je lahko tvegano živilo, ko gre za črevesne bolezni, če je ne hranimo na dobrem mestu. Preden zarežete v lubenico, jo operite od zunaj, da se umazanija s površja ne bo prenesla v notranjost. To je treba narediti vedno, tudi če je lubenica videti čista. Odprto lubenico je treba hraniti na hladnem mestu, najbolje v hladilniku. Narezana lubenica je dobra samo nekaj ur.

7. Prilog, ki vsebujejo majonezo ali so bogate z beljakovinami, ne puščajte na prostem več kot dve uri. Takšna živila so namreč ugodno gojišča za bakterije. Bakterije dobro uspevajo tudi na številnih sladicah in solatah. Vso posodo je treba ves čas izleta hraniti stran od sonca.

8. Za piknik uporabljajte hrano, ki ste jo sami pripravili. Kupljena hrana je verjetno nekaj časa stala v hladilniku, zato bo vsako izpostavljanje toploti znatno povečalo tveganje za razvoj bakterij.

9. Pijačo vedno prinesite s seboj in nikar ne pijte iz "bistrih" potočkov, ki niso pod sanitetnim nadzorom.Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki