Vsebina krožnika vpliva tudi na vaše gibanje

(Foto: Shutterstock)

Na seznamu tovrstnih sestavin je na prvem mestu tekočina, saj se med intenzivnejšim gibanjem znojimo in izgubljamo dragocene snovi. To je lahko že navadna voda. Kadar se bolj znojite, denimo pri intenzivnih športnih dejavnostih v vročih dneh, je smiselno razmisliti o uporabi rehidracijskih soli. Z uporabo tovrstnih napitkov boste poskrbeli, da z vnosom večjih količin »prazne« vode ne boste iz telesnih tekočin izpirali elektrolitov. S tovrstnimi solmi se lahko oskrbite v bližnji lekarni.

Takoj za tekočinami velja omeniti energijo, ki jo mišice potrebujejo za svoje delo. Kako priti do energije? Če govorimo o energijskih živilih, ne moremo mimo številnih napitkov in tablic, ki so na voljo na vsakem koraku. Čeprav vam bodo tovrstna živila hitro povrnila energijo, bodite pri njihovi izbiri pozorni: nemalokrat vsebujejo velik delež sladkorjev, ki telesu ne bodo koristili. Prav nasprotno. Prav sladkor je namreč krivec za številne bolezni in bolezenska stanja. Tudi tista, za katere smo v preteklosti krivili maščobe.

Za zdrave kosti

Toda s še tako razvitimi mišicami se ne bi mogli gibati, če ne bi imeli kosti. Kosti nam dajejo oporo, ščitijo notranje organe, v precejšnji meri pa tudi definirajo obliko in funkcijo naših okončin. Kako s hrano vplivati na kosti?

Znano in znanstveno dokazano dejstvo je, da je za ohranjanje zdravih kosti potreben kalcij in da k temu prispeva tudi vitamin D. Morebiti vas bo presenetilo, da ima pomembno vlogo za zdravje kosti tudi vitamin C, ki ga sicer povezujemo pretežno z delovanjem imunskega sistema. Dokazano je, da vitamin C sodeluje pri nastajanju kolagena, ki je nujen za normalno delovanje kosti. Pri ohranjanju zdravih kosti sodeluje tudi redko omenjan vitamin K.

Naravni viri vitaminov, ki vplivajo na kosti:

VITAMIN C: kivi, pomaranče, jagode, brokoli, paprika
VITAMIN D: ribje olje, sardine, losos, tuna, mleko in mlečni izdelki
VITAMIN K: špinača, brokoli, šparglji, brstični ohrovt, fižol, jajca, jagode

Ste med naštetimi viri našli opravičilo, da si za posladek privoščite jagode s sladoledom?

K ohranjanju zdravih kosti ne prispevajo zgolj vitamini, temveč tudi nekateri minerali. Mednje spadajo cink, fosfor, magnezij in mangan. Kot boste razbrali s spodnjega seznama, je za zdrave kosti koristno uživati solato iz fižola, obogateno z arašidi in začinjeno z bučnim oljem. Za desert si privoščite že omenjene jagode.

Naravni viri mineralov, ki vplivajo na kosti:

CINK: ostrige, rdeče meso, temna čokolada, arašidi, raki
FOSFOR: bučna semena, ribe, meso, fižol, leča, mleko, soja
KALCIJ: zelena listnata zelenjava, ovsena kaša, fižol, sezam, mandlji
MAGNEZIJ: špinača, oreščki, ribe, grah, polnozrnata žita
MANGAN: polnozrnata žita, stročnice, ananas, čaj, oreščki

Beljakovine povezujemo predvsem z mišično maso, vendar dokazano prispevajo k ohranjanju zdravih kosti. V sezoni piknikov z njimi obogatite svoj jedilnik, če se hočete izogniti mesu, so vam na voljo še siri, stročnice ali kuhano jajce, s katerim okrasite solato.

Junija prodajalci na svojih policah ponujajo vse več svežega, lokalno pridelanega sadja in tudi zelenjave, zato živila kombinirajte in izbirajte tako, da se boste še dolgo z lahkoto gibali in uživali v naravi. Nekaterim stvarem pa se je vseeno treba izogibati ali jih vsaj omejiti. Saj veste, kaj vam bomo svetovali: izogibajte se predvsem tobaku in alkoholnim pijačam. Raziskave namreč kažejo, da kajenje in redno uživanje alkohola povečujeta tveganje za nastanek osteoporoze. Alkohol naj bi prispeval k slabšemu vsrkavanju kalcija.

Upoštevati je treba tudi to, da poleg hrane na zdravje naših kosti vplivajo tudi drugi dejavniki, denimo:

  • Telesna dejavnost: ljudje, ki se redno gibljejo, redkeje zbolijo za osteoporozo. Zato izkoristite vsako prosto minuto – vsaj za sprehod v naravi.
  • Spol, teža in starost: ženske imajo večje tveganje, da zbolijo za osteoporozo, kar velja tudi za zelo suhe ljudi. S starostjo kosti postajajo vse šibkejše.
  • Rasa in dednost: pri Azijcih obstaja večje tveganje, da bodo zboleli za osteoporozo. Če ima kdo od vaših prednikov ali sorojencev težave z zlomi, bodite pozorni na zdravje svojih kosti.
  • Hormoni: povišane ravni tiroidnega hormona lahko prispevajo k izgubi kostne mase. Pri ženskah se ta zaradi padca ravni estrogena dramatično poviša v menopavzi.
  • Motnje hranjenja in druga bolezenska stanja: ljudje z anoreksijo ali bulimijo tvegajo izgubo kostne mase. Tudi Crohnova bolezen, celiakija in Cushingov sindrom lahko vplivajo na sposobnost telesa za vsrkavanje kalcija.
  • Nekatera zdravila: tudi ta lahko vplivajo na stanje kosti. Če se prepoznate v kateri od zgornjih skupin s povečanim tveganjem, prisluhnite zdravniku in lekarnarju, ko govorita o neželenih učinkih posameznih zdravil.

Vsi, ki iz kakršnih koli razlogov ne morete ali ne želite upoštevati zdravih prehranjevalnih navad, si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili kot viri koncentriranih živil.

Ponudbo prehranskih dopolnil na slovenskem trgu lahko poiščete v bazi P3 ali pa se posvetujete s P3 Professional licenciranim strokovnjakom.

Pretehtane informacije o vplivu živil oz. prehranskih dopolnil na vaše zdravje pripravlja ekipa pretehtajte.si. Vsi prispevki ekipe pretehtajte.si se navezujejo izključno na znanstveno dokazane in odobrene zdravstvene trditve, objavljene v registru Evropske komisije.



Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki