Z otrokom v kuhinji

(Foto: Shutterstock)

Naš mali kuhar

Kuhinja je lahko prav zanimivo polje, kjer se srečujejo otroci in starši ter med sproščenim pogovorom ob pripravi hrane rešujejo probleme, problemčke, težave in težavice. Seveda ne gre pozabiti na veselje, ki ga je ob takih priložnostih obilo. Poleg vsega v kuhinji otroka učimo in vzgajamo. Veliko otrok zavrača hrano. Kadar ne gre za resne težave, pri katerih mora pomagati strokovnjak, otroci največkrat zavračajo hrano zato, ker jim je jed tuja, neznana, ker jim že na pogled ni všeč ali pa ima zaradi kakšne začimbe poseben vonj. Pogosto nočejo jesti, ker se jim preprosto ne ljubi uporabljati jedilnega pribora, vendar prav dobro vedo, kje so spravljeni piškoti, s katerimi si bodo potešili lakoto.

Barve, oblike, vonj zelenjave


Otroka povabimo v kuhinjo in mu približamo umetnost priprave hrane. Zaposlimo ga s preprostimi opravili, pokažemo mu različno zelenjavo, začimbe, meso in druge sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo obroka.

Naj "opere" solato


Otroka lahko brez skrbi zaposlimo s pranjem zelenjave; pri tem se bo neizmerno zabaval, saj je igra pod tekočo vodo vedno dobrodošla. Ker malček tega najbrž ni najbolj vešč, se pač sprijaznimo, da bo kuhinja bolj mokra, kot bi bila, če bi zelenjavo oprali sami. Ne pozabite na otroški predpasnik.


Gnetenje testa


Otrok lahko pomaga pri pripravi testa, ker je to opravilo na moč podobno igri v peskovniku. Privoščimo mu, da tehta, meša, doliva vodo, stepa, meša in gnete (vse to je še posebno priporočljivo za razvijanje spretnosti prstov in zelo priporočljivo na predšolski stopnji).

Ožemanje sadja


Ožemanje sadja za sokove je tudi primerno opravilo za otroka. Če nimamo električnega ožemalnika, naj otrok ročno ožema pomaranče, limone, grenivke; tako bo krepil moč in gibljivost dlani in rok. Otroku dovolimo, da meša različne okuse.

Zanimive so tudi sadne solate, saj je treba oprati in pripraviti sveže sadje, odpreti pločevinko sadja, stepsti smetano, jed sladkati ter ji na koncu dodati še kapljico soka, sirupa ali žličko medu. Nato je treba sadno solato razporediti v manjše posode ter jo okrasiti s smetano, koščkom izbranega sadja, piškotom ali čim podobnim.
Otroka spodbujamo, da si sam pripravlja preproste jedi (obložene kruhke, solate, enostavne namaze ipd.). S tem ga navajamo na samostojnost.

Higiena - ne pretiravajte


Kadar se v kuhinji mudimo skupaj z otrokom, ga poučimo o higieni, ki jo je treba upoštevati pri pripravi hrane. Prepričamo se, ali si je umil roke, predstavimo mu nevarnosti, ki jih lahko povzroči higiensko nepravilno pripravljena hrana. Toda pri tem moramo paziti, da otroku ne privzgojimo paničnega strahu pred umazanijo, bakterijami in obolenji. Otrok bo higienske navade, ki jih bo pridobil v kuhinji, prenesel tudi na druga področja življenja.
Članek se nadaljuje »


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki