Mandarine - zimsko veselje

Mandarine najbolj teknejo sveže, takoj po tistem, ko jih olupimo.
Mandarine najbolj teknejo sveže, takoj po tistem, ko jih olupimo. (Foto: Pixabay)

Po sestavi so mandarine zelo podobne pomarančam in kot drugi citrusi veljajo za vitalno živilo, ki nam pomaga doseči najugodnejše mineralno-vitaminsko ravnovesje.

So prava zakladnica prehranskih vlaknin, ki spodbujajo prebavo, pomagajo pri zaprtju, blažijo simptome razdraženega črevesja in dajejo občutek sitosti ter tako pomagajo pri uravnavanju telesne teže. Ker ima mandarina razmeroma nizek glikemični indeks, je priporočljiva tudi za sladkorne bolnike. Betakaroteni, ki ji dajejo značilno barvo, so zaslužni za dober vid in žametno kožo.

Zaradi sinergičnega delovanja vitamina C in flavonov ima mandarina zelo močno antioksidacijsko delovanje. Spodbuja in krepi imunski sistem ter zmanjšuje delovanje prostih radikalov na DNK, kar bi sicer lahko povzročilo raka in pospešilo proces staranja. Preprečuje oksidacijo holesterola in njegovo kopičenje na arterijskih stenah, kar zmanjšuje tveganje za srčno ali možgansko kap. Izboljšuje delovanje možganov in prispeva k boljšemu spominu. Mandarine delujejo pomirjujoče, zato jih priporočajo pri nervozi, stresu, pa tudi blaženju alergijskih reakcij.

Kupovanje mandarin

Pri nakupu bodite pozorni, da lupina ni poškodovana, plodove potežkajte in izbirajte tiste, ki so težji, saj to zagotavlja, da imajo več soka in da na prodajnih policah niso predolgo.

Shranjevanje

Čas shranjevanja je pri mandarinah krajši kot pri drugih citrusih, v hladilniku pa jih lahko hranimo dober teden.


Priprava

Mandarine najbolj teknejo sveže, takoj po tistem, ko jih olupimo. Odlično se podajo k vsem vrstam solat in jedem iz belega mesa, prelivu za testenine pa dodajo kanček svežine in eksotike. Sok sadeža dodajte marinadam za piščančje in perutninsko meso ter ribe. Omako iz mandarin lahko postrežete ob svinjini, teletini, divjačini. Lupina neškropljenih mandarin je polna dragocenih olj. Narežite jo ali grobo zmeljite in posušite ter dodajate v peciva, kompote, čaje ali kopeli. Poživila bo juhe in riževe jedi. Potopite jih lahko v čokolado ali okrasite torte in sirov kolač s krhlji. Blagi, sladkasti okus mandarin se odlično prilega jabolkom, hruškam in oreškom, zlasti mandljem in orehom, pa tudi različnim čajem.


Recept

Žele iz mandarin
  • 12 mandarin
  • grozdni sok
  • žlica želatine v prahu (ali zavojček agar-agarja)
  • dve žlici sladkorja
  • 150 ml sladke smetane
Stisnite 8 mandarin in dodajte toliko grozdnega soka, da dobite 600 ml. Polovico zmešanega soka počasi segrejte na 50 do 55 stopinj Celzija, dodajte želatino, rahlo mešajte in po nekaj minutah dodajte dve žlici sladkorja; spet mešajte, dokler se ne raztopi. Štiri mandarine olupite in odstranite kožico ter narežite na kocke. V širše kozarce razporedite narezane sadeže in jih prelijte s pripravljenim želejem. Postavite v hladilnik, da se ohladi in strdi. Preden postrežete, okrasite s stepeno sladko smetano in okrasite.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki