Čili - zdravilni ogenj

(Foto: Shutterstock)

Čiliju, eni najbolj pekočih začimb na svetu, pravimo tudi pekoča paprika, vendar ne gre za papriko, saj sodi v družino lilij in ne v družino razhudnikovk, tako kot paprika in poper. Čilijev je več vrst, kajenski poper, ki je pri nas najbolj znan kot čili, je mešanica več vrst posušenih čilijev. Čili se lahko pohvali z veliko količino vitamina C, ki ga vsebuje kar petkrat več kot limone, vsebuje pa tudi obilo vitaminov skupine B, A, E in K ter kalcija, železa in karotenoidov.

Pekoč okus mu daje alkaloid kapsaicin, ki je odgovoren tudi za njegove številne zdravilne lastnosti.Dokazano je, da ima pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij in da uničuje bakterijo Helicobacter pylori, ki je glavna povzročiteljica peptične razjede želodca in dvanajstnika ter sodeluje pri nastanku želodčnega raka. Poleg tega kapsaicin zavira tudi napredovanje raka prostate, saj uničuje rakave celice, ker širi kapilare po vsem telesu, pa deluje tudi kot afrodiziak. Zaradi svoje ostrine pospešuje presnovo maščob in ogljikovih hidratov, zato je koristen pri shujševalnih dietah. Pomaga pa tudi pri zamašenem nosu, preprečuje sinusitis, pomaga pri glavobolu, migreni in prehladu, znižuje krvni tlak in raven holesterola v krvi ter ščiti pred srčno-žilnimi obolenji.


Nakup in shranjevanje

Kajenski poper ali kajenska paprika v prahu je naprodaj v skoraj vseh trgovinah z živili. V večjih trgovskih centrih in na spletu boste našli tudi drugevrsta čilija – svežega, posušenega, v prahu ali pa v obliki pekočih omak iz različnih vrst te rastline. Svež čili hranite v hladilniku, pri drugih oblikah pa upoštevajte navodila na embalaži.

Nekatere vrste čilija lahko poleti gojite tudi doma. Semena posadite v lončke, mladike pa pozneje presadite na prosto. Plodovi zorijo tri mesece. Zrele plodove lahko posušite: nanizajte jih na debelejšo nitko in jih obesitena sonce, da se posušijo. Nato jih hranite v vrečki ali v steklenem kozarcu.

Uporaba

V Evropi so v uporabi predvsem blažje vrste čilija, ki so na voljo sveže, sušene, v prahu in v obliki čili omak. Svež invložen čili uporabljajte enako kot pekoče feferone. S sušenim čilijem, čilijem v prahu in čili omako začinjajtejuhe, golaže, omake ter mesne in druge težko prebavljive jedi. Za olajšanje prebave ga lahko dodate paštetam, jajcem, siru in jedem iz sejtana. Dobro se ujema z vsemi začimbami, pa tudi s kuhano in dušeno zelenjavo, zlasti z lečo, fižolom in grahom.

S čilijem ravnajte previdno, sploh z zelo pekočimi vrstami. Jedem ga dodajajte v majhnih ščepcih, omako pa po kapljicah. Sušeni čili lahko prelijete z vrelo vodo, ga 20 minut namakate, nato pa cel strok dodate jedi. Druga možnost je, da strok brez predhodnega namakanja zdrobite med prsti in začinite jed. Dlje ko kuhate čili, bolj pekoča bo jed. Če je jed preveč pekoča, bo žgoči občutek v grlu pogasilo mleko ali kak drug mlečni izdelek, nikakor pa si ne poskušajte pomagati z alkoholno pijačo, saj bo to še dodatno razvnelo ogenj v grlu.

Opozorilo

Pri ravnanju s čilijem pazite, da si ne boste z rokami poméli oči, pozneje pa si skrbno umijte roke. Med uporabo nekaterih zelo pekočih vrst čilija, kot je habanero, si nadenite kuhinjske rokavice.

Zanimivost

Pikantnost in ostrino posameznih vrst čilija merijo s Scovillovo lestvico. Tako ima omaka tabasko 5000 skovilov, mehiški čili habanero od 350.000 do 580.000 skovilov, azijski čili bhut joiokia pa celo več kot 1.400.000 skovilov.

Recept

Tabasko

  • 200 g svežih rdečih podolgovatih čilijev
  • 200 ml destiliranega kisa
  • 2 žličkisoli

Čilije s semeni vred na drobno nasekljamo, jih stresemo v kozico, zalijemo s kisom in solimo. Zmes temeljito premešamo. Kuhamo 5 minut na zmerni temperaturi. Ohlajeno zmes damo v mešalnik in mešamo, dokler ne dobimo gladkega pireja. Pire preložimo v kozarec za vlaganje, ki ga dobro zapremo in štirinajst dni hranimo v hladilniku. Po dveh tednih zmes precedimo, tekočino po potrebi razredčimo s kisom in jo prelijemo v stekleničko. Dobro zaprto stekleničko s tabaskom hranimo v hladilniku.