Članki s področja »Zdrav način prehrane«

Krompir - zgodovina
  • ponedeljek, 09. november 2009

Zdaj, ko je krompir tako rekoč nepogrešljivi sestavni del vsakodnevne prehrane, si težko predstavljamo, s kakšno težavo se je prebil na naše krožnike. Načini, kako prepričati ljudi, so bili marsikje prav zabavni. Pruski kralj, Friderik Veliki, je v …

Kivi ali aktinidija
  • ponedeljek, 09. november 2009

Čeprav se je zadnjih nekaj let kivi ali aktinidija že popolnoma udomačil in dobro uspeva tudi pri nas, ga sadjarji še vedno uvrščajo med sadje toplih krajev.  Pravzaprav je kivi trdoživ sadež, ki dozori šele oktobra in novembra; včasih se zgodi, …

Hruška
  • ponedeljek, 09. november 2009

Hruška ima bogato in dolgo zgodovino, čeprav to le težko verjamemo, ko želimo v trgovini ali na trgu seči po dobri hruški. Te so pri nas prava redkost. In vendar so že Rimljani poznali več kot 60 sort, Francozi, ki so sicer priznano največji ljubitelji …

Olive
  • ponedeljek, 09. november 2009

Olive ali oljke, kot nekateri pravijo sadežem spoštljivega sredozemskega drevesa, so vse pomembnejša sestavina, tudi ko gre za obede ljudi, ki ne živimo v bližini morja. Poleg tega, da lahko s celimi vloženimi olivami, črnimi ali zelenimi, vizualno in …

Grah
  • ponedeljek, 09. november 2009

Grah lahko jemo vse leto, saj ne povzroča nobenih preglavic pri zamrzovanju. Vendar to, da ga imamo pri roki vse leto, ni privilegij sodobnega človeka, saj so grah že od nekdaj shranjevali, le da ga niso zmrzovali ali dajali v konzerve, ampak so ga …

Siri z žlahtno plesnijo
  • ponedeljek, 09. november 2009

Sirov z žlahtno plesnijo je kar precej, vendar sta najbrž najbolj znamenita, zagotovo pa najbolj razširjena francoski roquefort in italijanska gorgonzola. Ta sira se razlikujeta že v osnovi: roquefort tradicionalno pripravljajo iz ovčjega mleka, …

Žitni kosmiči
  • ponedeljek, 09. november 2009

Ovseni kosmiči nimajo hvaležne vloge v prehrani. Slovijo predvsem po tem, da jih jemo takrat, ko nekaj ni v redu z želodcem ali s prebavo - in potem bi nanje najraje pozabili. Toda obstaja še hujša jed kot ovseni kosmiči. To je škotski ali angleški …

Zeleni čaj
  • ponedeljek, 09. november 2009

Najprej je bil zeleni čaj. V Evropi veliko bolj znani črni čaj je prišel kaka štiri tisočletja pozneje in je dediščina kolonializma. Toda prek črnega čaja, najprej aromatiziranega in nato s pomočjo njegovih izvornih naravnih okusov, prej ali slej …

Hempolina Najbolj zdravi viri maščob omega 3:
Lahko bi dodali tudi konopljino olje in semena, saj vsebujejo idealno razmerje omega 3 in omega 6 … Več

Uspešen Gluten – kje ga ni in kje se skriva?:
V kuhinji se lahko hitro pojavi kontaminacija z glutenom in ravno tako tudi po zaužitju neprimerno … Več

navadnica Kakovostna posoda ključna za zdravo prehrano:
Jaz sem izbrala tukaj: https://www.priskrbi.si/zdravo-kuhajmo.html odlična posoda zelo dolga garancija, … Več

alee8 10 razlogov za uživanje v bananah:
Zanimivo, moram poskusit še na sebi -kronično nespečni posameznici- da vidim, a mi bo pomagalo malce … Več

vanesa Prehranska dopolnila: Korist ali nevarnost v kapsuli?:
jaz se ne strinjam, ker sem si sama uničila oslabelo zdravje ravno s prehranskimi dopolnili. Diagnoze, … Več