Kozji sir enakovreden nadomestek za kravji sir

(Foto: Diana Anđelić)

Kozji sir je idealna rešitev za vse, ki ne morejo uživati mlečnih izdelkov iz kravjega mleka, saj vsebuje manj laktoze, maščob in natrija, zaradi česar je veliko lažje prebavljiv, holesterola pa sploh ne vsebuje, če pa že, ga je zelo malo. Kozji sir resda ni tako bogat z beljakovinami kot večina kravjih sirov, vendar jih vseeno vsebuje dovolj, da lahko z njimi zadovoljimo dnevne potrebe. Vsebuje obilo vitaminov, zlasti A, B, D, K, tiamin in niacin, od mineralov pa fosfor, selen in aminokislino triptopan.

Ker vsebuje manj kalorij kot drugi siri, je primeren pri dietah, zaradi velike vsebnosti kalcija pa pospešuje presnovo. Kalcij je nujen tudi za čvrste kosti, poleg tega pa preprečuje nastanek raka debelega črevesa in raka dojke, varuje pred migrenskimi napadi, koristi možganom, blaži simptome PMS, preprečuje nastajanje krvnih strdkov, ureja krvni tlak in uravnava delovanje encimov. Kozji sir vsebuje tudi probiotike, ki blagodejno vplivajo na prebavo in splošno počutje.

Nakup

Kozji sir je lahko mlad in mehak, polstaran in poltrd ali pa staran in trd – zadnji je močnejšega okusa in vonja. Njegove značilnosti se razlikujejo tudi glede na državo izvora. Naprodaj je v večini trgovin in na tržnicah.

Shranjevanje

Kozji sir naj bo dobro zaprt, hranite pa ga v hladilniku. Lahko ga tudi zamrznete: pred uporabo ga za 24 ur postavite v hladilnik, da se bo počasi odtajal. Porabite ga čim prej, sicer se bo posušil ali pa ga bo napadla plesen.

Priprava

Kozji sir lahko uporabite kot enakovreden nadomestek za kravji sir. Ker so starani kozji siri veliko bolj aromatični, se odlično podajo k vinu. Uporabite jih za narezke, sirove plošče in sendviče, odlični so tudi na picah, kot prigrizki in predjedi. Mlad kozji sir lahko namažete na kruh ali pa ga postrežete kot sladico – skupaj s svežimi figami in z medom. Sir vzemite iz hladilnika eno uro pred uporabo, saj bo le tako imel pravo aromo in teksturo.

Zanimivost

Kozje mleko in sir so izredno cenili v starem Egiptu. Nekaterim faraonom naj bi ti živili skupaj z drugimi zakladi položili v grobnice.

Kupujte ekološko

Na voljo je tudi kozji sir iz ekološko pridelanega mleka, ki ga lahko kupite tako v trgovinah kot na tržnici.

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki