Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Osvežite in odžejajte se z lubenico

Lubenica je odličen sadež za osvežitev ter odžejanje v poletni vročini, saj vsebuje kar 92 odstotkov vode in obilo vlaknin.
Lubenica je odličen sadež za osvežitev ter odžejanje v poletni vročini, saj vsebuje kar 92 odstotkov vode in obilo vlaknin.

Lubenica sodi med melone in je odličen sadež za osvežitev ter odžejanje v poletni vročini, saj vsebuje kar 92 odstotkov vode in obilo vlaknin. Obenem je prava zakladnica vitaminov in mineralov; vsebuje še posebno veliko vitamina A, ki je pomemben za zdrave oči in deluje proti virusom, ter vitamina C (rezina zadosti skoraj polovici dnevnih potreb).

Bogata je z vitaminom B6, potrebnega za tvorbo serotonina, melatonina in dopamina v možganih, vsebuje pa tudi veliko likopena, ki je ključen za preprečevanje srčnih bolezni, in citrulina, ki celi rane.

Lubenica pomaga pri predmenstrualnih težavah, pospešuje prebavo, iz telesa odstranjuje strupe in odvečne snovi. Izboljšuje tudi stanje celulita, saj poskrbi za nekakšno drenažo in preprečuje zastajanje vode v tkivu, zaradi česar celulit sploh nastane. Obenem je idealno živilo za shujševalne diete, saj daje občutek sitosti – rezina lubenice ima zelo malo, samo 15 kalorij.

Nakup lubenice

Izberite razmeroma težke lubenice s čvrsto lupino in enakomerno barvo. Najboljša je, če prijetno diši, pri cvetnem nastavku mora biti mehka na pritisk, pri trkanju pa votlo zadoneti. Če se odločate za nakup razrezane lubenice, se izogibajte tistim, ki imajo meso neizrazite barve in bela semena, saj to pomeni, da sadež še ni dovolj zrel.

Shranjevanje

Lubenico hranite na hladnem, najbolje v hladilniku. Razrezano ovijte s folijo in jo hranite v hladilniku največ teden dni, vendar se zavedajte, da se njene močne arome navzamejo tudi druga živila in da je sčasoma vse manj sladka. Nezrele lubenice pustite dozoreti na hladnem, vendar ne v hladilniku.


Priprava

Lubenica so najboljše sveže, za lažje uživanje pa jim predhodno odstranimo semena. Primerna je za pripravo sladic, sadnih kup, solat in bovl, a tudi kot dekoracija. Iz lubenice lahko pripravite tudi sorbet. Lupino lahko kandirate ali vložite, semena pa prepražite, vendar jim je treba pred uživanjem odstraniti zunanjo lupino.


Zanimivost

Lubenica je prišla v Evropo v 13. stoletju, in sicer iz Kitajske in z Nove Zelandije. Razširila se je tudi v ZDA in po prodoru v ZDA postala priljubljen sadež po vsem svetu. Kitajska je še danes ena od največjih proizvajalk lubenic.

Recept


Solata z lubenico, feto in črnimi olivami

  • 1 lubenica
  • 1 majhna, drobno nasekljana čebula
  • 14 črnih grobo nasekljanih oliv
  • 450 g fete
  • 3 vejice mete, natrgane na lističe
  • 0,7 dl oljčnega olja
  • 3 žličke limoninega soka
  • 2 žlički soli
  • ½ žličke sveže mletega belega popra
Lubenici odstranite semena in jo narežite na kocke. Pomešajte jih s feto, čebulo, olivami in z meto. Prelijte z olivnim oljem in limoninim sokom. Posujemo s soljo in poprom ter dobro premešajte.




Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sadje , priprava hrane , shranjevanje hrane , lubenica

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.