Vitamini
Ko govorimo o zdravi prehrani, ni mogoče obiti vitaminov, snovi, ki
se v majhnih količinah nahajajo v hrani in ki jih naše telo ni
sposobno proizvesti. Vitamine moramo torej nenehno vnašati v telo.
Vitamini nimajo energetske vrednosti ter so naravni katalizatorji
številnih pomembnih encimov, ki uravnavajo vitalne procese, nujne
za normalno presnovo celic, tkiv in organov. Omogočajo sproščanje
energije in krepijo biološke funkcije.Potrebo po vitaminih običajno zadovoljimo z uravnoteženo prehrano,
včasih pa to ni dovolj. Zaradi sodobnih metod pridelovanja v
kmetijstvu je težko izračunati vsebnost vitaminov v rastlinah, ki
jih uživamo. Nekatere novejše sorte jabolk in pomaranč skorajda ne
vsebujejo vitamina C, na drugi strani pa je znanstvenikom uspelo
vzgojiti paradižnik z znatno višjo vsebnostjo varovalnih snovi.
Vitamine lahko uniči tudi neustrezna priprava.
Minerali
Minerali in elementi v sledovih so anorganske snovi; večinoma gre
za kovine. V hrani se pojavljajo kot soli. Telo jih ne more
proizvesti samo. Nekateri od njih so nujno potrebni, zato jih
moramo zaužiti s hrano.
Z izločanjem in znojenjem telo nenehno izgublja minerale. Tudi za
minerale velja enako pravilo kot za vitamine. Minerali in elementi
v sledovih zagotavljajo učinkovitost v vsakdanjem življenju. Še
posebno pomembni elementi so magnezij, kalcij, natrij, kalij,
železo, cink, krom in selen.
Magnezij
Magnezij aktivira izmenjavo snovi. Ker je sestavni del več
kot 300 encimov, je vključen v številne dejavnosti, povezane z
izmenjavo snovi, na primer pri beljakovinski sintezi in prejemanju
energije. Magnezij deluje sproščujoče in preprečuje pojav krčenja
mišic. Magnezija imajo vsi ljudje premalo, zato je jemanje
nadomestkov skorajda nujno.
Kalcij
Kalcij skrbi za krepitev kosti in optimalno krčenje mišic. Še
posebno tistim, ki želijo shujšati, pogosto primanjkuje kalcija,
saj ga je v telesu dovolj, samo če redno uživamo mleko, mlečne
izdelke ali proteinske koncentrate, pripravljene na osnovi mleka
ali sirotke.
Kalij in natrij
Kalij in natrij upravljata akumuliranje vode v telesu. To sta
minerala, ki se večinoma izločata skozi znoj. Sodelujeta pri
prenosu živčnih dražljajev in pri nadzoru krčenja mišic. Ker
natrija zaužijemo dovolj v obliki kuhinjske soli, ga je treba
dodatno jemati samo v omejenih količinah.
Selen
Selen skupaj z vitamini A, C in E preprečuje proces oksidacije in
upočasnjuje staranje celic. Obenem je sestavni del encimov, ki
uničujejo radikale kisika. Selen je potreben za dobro delovanje
obrambnega sistema. Priporočeni dnevni odmerek znaša 55 mg, v času
dojenja pa 70 mg.
Cink
Cink je element z največ funkcijami pri izmenjavi snovi. Cink
zmanjšuje izpostavljenost stresu in krepi imunski sistem. Pomemben
je za rast in obnovo celic in izgradnjo telesa. Skupaj s selenom in
jodom igra pomembno vlogo pri presnovi ščitnice. Dodatna dnevno
uživanje cinka je pomembna za vzdrževanje učinkovitosti.
Krom
Krom vpliva na delovanje inzulina in tako optimizira izmenjavo
ogljikovih hidratov. Novejše študije kažejo, da vpliva tudi na
zmanjševanje količine maščobe. Testi so dokazali, da je "kurjenje"
maščob pri osebah, ki so jemale s kromom obogateno hrano, pri enaki
obremenitvi znatno večje kot pri osebah, ki ga niso jemale. Krom
tudi pospešuje beljakovinsko sintezo, ki je pomembna za vzdrževanje
mišic in ravni sladkorja v krvi. Običajno ga v hrani ni dovolj,
zato je priporočljivo jemanje prehranskih dodatkov.
Železo
Železo skrbi za "dolgo sapo". Pomembno sodeluje pri ustvarjanju
rdečih krvničk, ki prenašajo kisik po krvi. Ustrezna oskrba z
železom je torej pomembna za vse, ki potrebujejo vzdržljivost,
zlasti za starejše ljudi in ženske.
|