Življenjska vloga magnezija

(Foto: Diana Anđelić)

Magnezij je mineral, ki je nujno potreben za življenje. Poleg kalcija je zaslužen za gradnjo in ohranitev kosti in zob, pomembno vlogo igra pri delovanju živčnih in mišičnih celic, vpliva pa tudi na delovanje več kot 300 encimov, ki so udeleženi v različnih biokemičnih reakcijah v organizmu.

Telo magnezija ne proizvaja samo, zato ga moramo v telo vnesti s prehrano, lahko pa ga vnesemo tudi s prehranskimi dopolnili. Najpogostejši vzrok za premalo magnezija v telesu je enolična prehrana ali prehrana, ki vsebuje preveč maščob. Poleg tega s kuhanjem, pečenjem ali zamrzovanjem živil, ki so bogate s tem mineralov, živila izgubijo najmanj polovico njegove količine.


Oskrba z magnezijem

Pomanjkanje magnezija v telesu se lahko kaže na različne načine: od mišičnih krčev, slabosti, glavobola, nemira, do utrujenosti, pomanjkanja apetita, lomljivih nohtov, nespečnosti in celo motnjah v ritmu srca. Vsak dan bi odrasla oseba morala zaužiti okrog 300 mg magnezija, njegovo uživanje pa je še posebej priporočljivo, ko smo izpostavljeni stresu, pri ukvarjanju s športom, za nosečnice in doječe matere, pri ljudeh, ki izločajo večje količine magnezija z urinom (npr. diabetiki), pri pacientih s srčnimi obolenji in pri ljudeh, ki uživajo nekatera zdravila.

Kje najdemo magnezij

Živila, ki vsebujejo magnezij, so: zelena listnata zelenjava, soja, oreščki, alge, oves, rjavi riž, avokado, banane, koruza in nekatere mineralne vode. Surova živila vsebujejo veliko več magnezija kot kuhana.


Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki