Z nutrigenetsko analizo do popolne prehrane

(Foto: Jupiterimages)

Ste si kdaj zaželeli, da bi lahko natančno vedeli, kakšno hrano potrebuje vaše telo, da bo zdravo in da se boste v njem dobro počutili? Z nutrigenetsko analizo je to dejansko možno in izvedljivo!

Vsako telo ima svoje posebnosti, te pa določajo posameznikove individualne prehranske potrebe. Če jih želite spoznati, se lahko odločite za nutrigenetsko analizo – načrt prehrane, izdelan na osnovi genetske analize posameznika. To pomeni, da na osnovi analize genetskih različic izveste, katera hranila so za vas najustreznejša glede na genetski zapis, posledično pa se boste tudi bolj zavedali svojih osebnih prehranskih potreb. Tako si lahko tlakujete pot do boljšega zdravja in dobrega počutja.

Izberite premišljeno

Če se odločate za analizo, morate nujno pridobiti čim več informacij. Pozanimati se je treba, kaj ponuja (koliko genetskih različic analizira), katere analize obsega, pa tudi to, ali boste hkrati dobili tudi konkretne napotke za spremembo življenjskega sloga – ali pa zgolj interpretacijo DNK-zapisa. Laboratoriji, ki opravljajo nutrigenetske analize, se namreč zelo razlikujejo, zato je nujno, da o njih izveste čim več. Pozanimati se je treba o ustreznosti laboratorija (ali ima ustrezen certifikat), izvedeti, kakšno tehnologijo uporablja in ali ponuja možnost svetovanja. Vedeti je treba tudi to, kako je poskrbljeno za upravljanje in varovanje osebnih podatkov, da ne bi prišlo do neljubih zlorab.


Za trdnejše zdravje, boljše počutje in zdravo težo

Nutrigenetska analiza služi različnim namenom, v splošnem pa opredeljuje, kako se morate prehranjevati, da si boste zagotovili trdno zdravje in dobro počutje, služi pa tudi kot pomoč pri uravnavanju telesne teže. Pomembno je, da obenem analizira genetske različice, ki vplivajo na posameznikove potrebe po vitaminih in mineralih ter določajo, kako se odzivate na maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine. Na osnovi teh informacij dobite prehranske smernice, ki so izdelane samo za vas in prilagojene vašim specifičnim potrebam glede na genetski zapis. Ob pomoči teh smernic lahko spremenite življenjski slog, ki obsega tudi spremembo prehranskih navad.

Zavedati pa se je treba, da se lahko rezultati testov pri različnih ponudnikih razlikujejo, saj je zanesljivost genetskih testov odvisna od izbora in količine genetskih različic ter od tehnologije in postopkov, ki jih uporablja ponudnik, zato izberite tistega, ki analize izvaja v laboratoriju z ustreznim certifikatom, ima usposobljene strokovnjake in ponuja tudi možnost svetovanja.  

Več na dnk-analiza.si