Okrepite odpornost s pravo hrano

(Foto: Diana Anđelić)

Z ajurvedo do harmonije

Zima neupravičeno uživa slab ugled – velja za sezono obolenj, prehladov in padca odpornosti. Ajurveda, ki temelji na več kot pet tisoč let starem znanju o zdravem življenjskem slogu, zimo imenuje kraljica letnih časov. Najhladnejši del leta je po ajurvedi pravi čas za okrepitev imunskega sistema. Če vaša odpornost pogosto niha, si preberite ajurvedske nasvete za prehranjevanje pozimi.

Kot pravi ajurveda, smo pozimi bolj lačni kot sicer, kajti naše telo zaradi nizkih zunanjih temperatur porabi več energije za ohranjanje primerne ravni telesne energije. To je razlog, da čutimo večjo potrebo po hrani, kar pomeni, da je bolj dejavna tudi naša prebava. Ta naravni proces nam je lahko v pomoč pri krepitvi imunskega sistema. Po ajurvedi je namreč odpornost tesno povezana s prebavo. Kadar je naša prebava dobra in imamo dober tek, krepimo svoj imunski sistem, kadar pa je prebava slaba oziroma uživamo hrano, ki slabi prebavo, s tem slabimo tudi svojo odpornost. S primerno prehrano se lahko tudi pozimi lažje spoprijemamo z zdravstvenimi težavami, ne da bi potrebovali pomoč zdravnika. S primerno prehrano zapolnimo svoj vrelec energije, iz katerega lahko nato črpamo še vse leto.


Ajurvedski nasveti za prehranjevanje pozimi

Če naj okrepimo odpornost, moramo telo oskrbovati s "pravim" gorivom.
  • čim več živil naj bo iz ekološke pridelave,
  • jejte sveže pripravljeno, lahko prebavljivo in polnovredno hrano,
  • jejte in pijte tople jedi in napitke: v jedilnik vključite juhe, enolončnice, vroč čaj in kuhano sadje,
  • ne pijte hladnih pijač in ne jejte hladne hrane,
  • jejte sladke (sladko sadje, mleko, riž, žitarice, dateljni; naravna sladila, denimo javorov sirup in sladki koren), kisle (zeleno grozdje, mango, jogurt in fermentirana živila) ter slane (morski sadeži in morska zelenjava) jedi in živila,
  • uživajte manj grenke in pikantne hrane (npr. zelene banane, granatno jabolko, grah, surova zelenjava, temnolistnata zelenjava, melona, aloja vera, rabarbara, feferoni, črni poper, česen, čebula …),
  • izogibajte se težko prebavljivi hrani, predelani ter vnaprej pripravljeni in zamrznjeni hrani,
  • poslovite se od kave, opečenca in solat,
  • pijte sveže mleko in v recepte vključite prečiščeno maslo (gi maslo).
  • jedi začinjajte z ingverjem, cimetom, kumino in koriandrom.

Primer uravnoteženega zimskega jedilnika

Svetovalka za makrobiotično prehrano Barbara Sršen je zasnovala primer uravnoteženega zimskega jedilnika in recepte, ki sledijo načelom ajurvedskega prehranjevanja pozimi.

Zajtrk
redka miso juha z rižem

Kosilo
rjavi riž s kostanjem
rdeča leča v omaki
dušeno kislo zelje z rdečo papriko
brokoli
alge arame s sončničnimi semeni
dušena jabolka z rozinami in cimetom

Večerja
ajdova kaša
preliv iz rdeče leče (od kosila)
solata iz kuhane rdeče pese
Večerja naj bo najpozneje ob 18.30. Uživanje hrane po 19. uri ni priporočljivo, saj moti delovanje jeter in želodca.

Recepti so za 4 do 6 oseb

MISO JUHA
Sestavine:
  • narezan korenček,
  • nekaj koščkov rumene buče in korenine pastinaka na osebo
  • zelenjavna jušna osnova (najbolje, če jo iz ostankov zelenjave skuhate kar sami)
  • nekaj žlic riža,
  • ječmenova miso pasta
Priprava
Zelenjavo narežite na malce večje kose, ravno tolikšne, da gredo v usta. Zavrite zelenjavno osnovo (približno 2 dl na osebo) in ji dodajte narezano zelenjavo. Ko je zelenjava kuhana, dodajte 2 žlici kuhanega rjavega riža na osebo in kuhajte še kako minuto, zatem pa ugasnite ogenj. V posodici pomešajte po žličko miso paste na osebo in malce zelenjavne osnove, nato pa zmes vlijte v juho. Počakajte minuto ali dve in zatem postrezite. Posujte z nasekljanim peteršiljem. Miso pasta ne sme vreti, kajti sicer se encimi, ki jih vsebuje, uničijo. Miso pasta je slana, zato vam juhe ni treba dodatno soliti.

RJAVI RIŽ S KOSTANJEM
Sestavine:
  • 2 skodelici (2,5 dl) rjavega riža
  • 1 skodelica kuhanega, olupljenega kostanja
  • 4 skodelice vode
  • 2 ščepca soli
Priprava
Riž popražite na suhi ponvi, da zarumeni. Zalijte ga z vodo, dodajte kostanj, počakajte, da zavre in solite. Pokrijte in pod pritiskom (ekonom lonec) kuhajte 40 minut.

RDEČA LEČA V OMAKI
Sestavine:
  • 15 dag g rdeče leče
  • 15 dag mešane zelenjave (korenček, čebula, rdeča paprika …)
  • 5 žlic paradižnikove omake (lahko pripravljene, iz steklenke)
  • prečiščeno maslo gi
  • začimbe: kurkuma, kari v prahu, kumin (arabski), mleti koriander, bio zelenjavna kocka, malce limonine lupinice
Priprava
Na giju prepražite vso zelenjavo, dodajte rdečo lečo in začimbe, zalijte z malce vode in dušite 20 do 30 minut oziroma toliko časa, da leča razpade. Med kuhanjem dodajajte vodo, da na koncu dobite bolj ali manj gosto omako (kot vam je bolj všeč).

KISLO ZELJE
Sestavine:
  • 300 g naravno kisanega kislega zelja
  • olje
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 10 brinovih jagod
  • 3 lovorovi listi
  • 1 manjša čebula
  • žlica mlete sladke rdeče paprike
  • 6 poprovih zrn
Priprava
V možnarju strite brinove jagode in poprova zrna. Nalistajte čebulo in jo popražite na olju, da malce zarumeni. Dodajte kumino, brinove jagode, poper, mleto papriko in lovorove liste ter popražite. Pazite, da se čebula ne prismodi. Dodajte oprano zelje (naj ne bo prekislo), ki ga nekajkrat prerežite s škarjami ali z nožem in zalijte s pol litra vode. Zelje se skuha hitreje, če ga kuhate v loncu na pritisk.

ALGE ARAME S SONČNIČNIMI SEMENI
Sestavine
5 dag suhih alg
Skodelica vode
Žlica sojine omake in žlica riževega kisa
3 žlice prepraženih sončničnih semen

Priprava
V manjši posodi zavrite za prst vode in vanjo položite alge. Na majhnem ognju mešajte 2 minuti. Dodajte sojino omako in rižev kis, dolijte še za prst vode in na majhnem ognju kuhajte 20 minut oziroma toliko časa, da vsa voda povre. Na koncu vmešajte na suhi ponvi popražena sončnična semena.
Tako kuhane alge dajte v steklen kozarček in jih shranite v hladilnik, kjer lahko počakajo teden dni.
Na krožnik dodajte le za jušno žlico alg, saj tolikšna količina pokrije dnevno potrebo po mineralih.

DUŠENA JABOLKA Z ROZINAMI IN SOJINO SMETANO
Sestavine:
  • 8 jabolk
  • za pest rozin
  • cimet
Priprava
Jabolka narežite na tanjše rezine (lahko so tudi neolupljena, kot vam je ljubše) in jih položite v posodo z debelim dnom. Dodajte rozine in pol decilitra vode. Dodajte pol žličke cimeta. Na majhnem ognju kuhajte 15 minut.
Jabolka postrezite hladna ali topla, z dodatkom sojine smetane za stepanje.

AJDOVA KAŠA
Sestavine:
  • 2 skodelici ajdove kaše
  • čebula
  • temno sezamovo olje
  • 4 skodelice vode
  • 2 ščepca soli
Priprava
Na majhnem ognju na suhi ponvi popražite ajdovo kašo, da rahlo spremeni barvo in zadiši. Na sezamovem olju pražite nalistano čebulo toliko časa, da rahlo porjavi. Dodajte popraženo kašo in zalijte z vodo. Ko voda zavre, solite. Na majhnem ognju kuhajte (pokrito) 20 minut oziroma toliko časa, da voda izpari.

Več o ajurvedi si lahko preberete tukaj

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki