Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hruške spadajo med najbolj varne sadeže

Hruške so bolj okusne, če dozorijo na mizi, ne pa na drevesu.
Hruške so bolj okusne, če dozorijo na mizi, ne pa na drevesu.

Hruške so odličen vir vitamina C, zaradi česar krepijo imunski sistem in ščitijo pred prehladi. Veliko vlaknin izboljšuje delovanje prebavnega sistema in zmanjšuje tveganje za pojav raka črevesja, poleg tega pa še zanesljivo znižuje raven holesterola.

Hruške najverjetneje celo zmanjšujejo tveganje za pojav raka dojk; ker vsebujejo kemično snov, ki pomaga kostem izkoristiti kalcij, pa zanesljivo delujejo proti osteoporozi. Spadajo tudi med najbolj varne sadeže, zato jih priporočajo kot prvo hrano dojenčkov; ker vsebujejo veliko folatov pa so dobrodejne tudi za nosečnice.


Nakup

Poiščite sadeže, ki so čvrsti in imajo gladko lupino; njihova barva pa ni tako pomembna, saj je lahko neenakomerna in posejana z madeži.

Shranjevanje

Ko je hruška zrela, jo je treba čim hitreje pojesti, zato prodajalci običajno ponujajo še zelene sadeže, ki jih je dobro nekaj dni pustiti na sobni temperaturi. Če pa želite, da dozorijo počasneje, jih postavite v hladilnik, vendar tako, da nimajo veliko zraka. Naravno namreč proizvajajo etilenski plin, ki pomešan s kisikom zelo pospeši njihovo dozorevanje. Hruške shranite tudi daleč od hrane, ki ima močan vonj, saj ga lahko hitro privzamejo.

Priprava

Hruške nasekljajte na koščke in jih dodajte jutranjim kosmičem, navadnemu jogurtu ali zeleni solati (primešate jim lahko tudi med, oreške in ingver). Koščki v obliki kockic so lahko izvrsten okras. Za zanimivo sladico pa jih lahko uskladite s kozjim ali plemenitim sirom. Skuhate jih lahko tudi v vinu ali jabolčnem soku, in sicer z nekaj limonine lupinice, sladkorja in cimeta.

Zanimivost

Hruške so bolj okusne, če dozorijo na mizi, ne pa na drevesu.

PREBERITE ŠE:Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sadje , priprava hrane , hruška , shranjevanje hrane , nakup

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.