Borovnice v službi zdravja

(Foto: Dreamstime)

Zdravilni učinki vijoličnih jagod

Borovnice so najokusnejše, če jih naberemo kar sami. Ko čepimo med borovnicami, pazimo le na to, da naberemo čimmanj klopov in čimveč borovnic, za sproti in za potem. To je namreč ena od tistih vrst hrane, ki bi jo po malem lahko jedli leto in dan, saj je tako okusna, za povrh pa vsaj tako odmevno zdrava kot zeleni čaj. Z njim jih druži izstopajoče visoka vsebnost flavonoidov, ki so sicer drugih vrst kot v zelenem čaju, a s podobnim učinkovanjem. Ko jemo borovnice, se tako nevede branimo pred civilizacijo, torej pred njenimi boleznimi, in uživamo v prasadju z močnim učinkovanjem v telesu. Borovnice so v nas dejavne na vseh področjih, ne le na odvajalnem.
 

Borovnice za ožilje

Zelo so koristne za ožilje, ker njihovi flavonoidi v družbi z vitaminom C krepijo stene žil. Zavirajo oksidacijo LDL-holesterola in oksidacijske poškodbe žilnih sten, zaradi katerih te postanejo preveč prepustne in tako sodelujejo tudi pri preprečevanju bolezni srca in ožilja. Ker flavonoidi in vitamin C glede žil niso izbirčni, krepijo stene vseh žil po vrsti, tudi tistih najmanjših in najtanjših. Torej tistih najfinejših, ki jih s pregrobim ravnanjem najprej zamašimo, zapletemo in zavozlamo. Tako med drugim krepijo tudi očesne kapilare in zato pripomorejo k izboljšanju vida. Ker obenem učinkujejo kot antioksidanti, preprečujejo ali vsaj zavirajo poškodbe leče in razvoj očesne mrene. Pomagajo celo proti mreni, ki se razvije pri sladkorni bolezni.


Antioksidanti

V današnjem času borovnice izstopajo kot močna antioksidacijska hrana. Za to je odgovorna združena moč vseh sestavin z vodilno vlogo flavonoidov. Ti "lovijo" proste radikale, s katerimi si sicer dajejo opravka telesu lastni antioksidanti, in jim tako lajšajo delo ter varčujejo z virom naše življenjske moči. Antioksidanti ščitijo celice in tkiva pred poškodbami prostih radikalov, ki nastajajo v običajni telesni presnovi in jih za povrh dobimo tudi od zunaj, z onesnaženim zrakom, dimom vseh vrst, alkoholom, predelano hrano in tako naprej. Ali povedano drugače, antioksidanti, s katerimi so borovnice tako dobro založene, varujejo tudi pred rakavim razrastom tkiv in imajo to moč, da spodbujajo delovanje encimov, ki razstrupljajo nekatere kancerogene snovi.


Borovnice v zmernih količinah

Najbolj znano učinkovanje borovnice je pa le povezano z neljubimi driskami. V večini primerov sicer ne pridejo kar tako, ampak sami poskrbimo zanje. Toda to je že druga zgodba, ki pa jo uspešno rešimo tako, da pazimo, kaj dajemo v usta, in si seveda pomagamo z borovnicami. Tradicionalno s suhimi, preventivno pa še s svežimi. V zmernih količinah, a redno. Kajti če več dni zapored "na zalogo" jemo preveč svežih borovnic, bodo same povzročile drisko, enako kot prevelike količine drugega surovega - pa naj bo še tako zdravo - jagodičja, češenj, ringlojev ali sliv. Pri borovnicah v zmernih količinah pa gre za to, da v debelem črevesu učinkujejo proti drobnoživlju, ki tam nima kaj početi, vsaj v nadrazmnoženem številu ne; to so predvsem gnilobne bakterije, ki se razvijajo na ostankih beljakovinske hrane.

Sokovi in marmelade

Suhe borovnice, ki jih z nekaj truda požvečimo kar tako, jih namočimo ali skuhamo v vodi, resda "zapirajo" drisko, vendar je škoda, da bi jih hranili samo za te posebne priložnosti. Zdaj je namreč pravi čas, da si redno in po malem privoščimo svežih borovnic, ki jih naberemo ali, če ne gre drugače, kupimo. Nekaj jih vsekakor posušimo in predelamo. Kajti skrivnost uspeha je v celoletni preskrbi z njihovimi barvitimi flavonoidi. Ti so na povišani temperaturi obstojni, zato jih z uspehom shranimo v obliki sokov in marmelad. Sladkorja v njih pa le bolje, da je manj kot preveč. Poleg tega borovnice še zamrznemo in tako kar lepo razširimo zunajsezonsko preskrbo z njimi.
Članek se nadaljuje »


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki