Kava: Budilka v dišeči skodelici

(Foto: Diana Anđelić)

Ko gre za zdravje, je kava dolgo vzbujala protislovja. Še pred dvajsetimi leti je veljalo, da je škodljiva, vendar je pozneje več tisoč študij pokazalo, da njene koristi daleč presegajo škodljive učinke. Zmerno pitje kave, od dve do tri skodelice na dan, zmanjša tveganje za nastanek številnih sodobnih bolezni. Kava najbolj slovi po tem, da spodbuja, zato si marsikdo brez nje le stežka predstavlja jutranje prebujanje. Kofein poveča zbranost, pospešuje obdelavo informacij v možganih, blaži glavobol, izboljša razpoloženje in prežene utrujenost, športnikom pa pomaga do večje vzdržljivosti.

Kinini iz kave povečujejo občutljivost na inzulin, kar pomembno zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni. Ljubitelji kave imajo manj možnosti, da bodo zboleli za Parkinsonovo boleznijo ali za rakom debelega črevesa, znatno manj možnosti, da jih doleti ciroza jeter, tveganje, da bodo dobili želodčne kamne, pa je pri njih za polovico manjše. Pri praženju kave nastajajo številne zdravilne sestavine, značilne za kavo, ki ima povrhu štirikrat več antioksidantov od čaja. Poleg tega kava upočasnjuje delovanje bakterij, odgovornih za zobno gnilobo.

Kupovanje

Najbolj znani vrsti kave sta C. Arabica, ki velja za pravo kavo, in C. Robusta, ki obrodi več plodov in je cenejša. Na kakovost kavnega napitka v največji meri vpliva proces praženja, od katerega je odvisna tudi količino kofeina v kavi. Bolj pražena kava vsebuje manj kofeina kot srednje pražena, pri kateri so zrna svetlejša.

Shranjevanje

Kavo hranimo v hladnem prostoru v zaprtih steklenih posodah, saj so največji sovražniki kave vlaga, zrak in neposredna sončna svetloba. Rok trajanja je  naveden na embalaži, najpogosteje pa ni daljši od 18 mesecev.

Priprava

Kava pa ni primerna samo za napitke (najboljša je, če jo pripravite z vodo, ki je tik pred vretjem), temveč tudi pomembna sestavina številnih sladic, denimo tiramisuja. Dodate jo lahko krhkemu testu, biskvitom in narastkom, lepo se poda tudi h gozdnim sadežem, kot so borovnice in maline. S posebno aromo bo obogatila okus pudingov, želejev, pen (mousse) in krem, kot je crème brûlée.

Kavo je mogoče uporabiti tudi pri pripravi slanih jedi. Iz kave, soli, sladkornega sirupa in vode pripravite okusno marinado za račje prsi, ki jih marinirajte kakih šest ur, nato pa specite na žaru. Iz kave, bourbona, sladkorja, sojine in worcestrske omake ter jabolčnega kisa lahko pripravite omako, ki se lepo poda k zrezkom in piščančjem mesu na žaru.

Zanimivost

Največji potrošniki kave so Skandinavci, največ kave na prebivalca pa porabijo na Finskem, in sicer kar 12 kg na leto. Za primerjavo: v Sloveniji porabimo nekaj več kot 4 kg kave na prebivalca.

Opozorilo

Kljub vsem zdravilnim lastnostim pa kava ni za vsakogar. Prevelika količina povzroča živčnost in pospešeno delovanje srca ter viša krvni tlak. Poleg tega povzroča nespečnost, zmanjšuje plodnost pri ženskah, pri nekaterih pa povzroči zgago in dviguje vrednosti holesterola v krvi.Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki