Čokolada - blaženost za prave ljubitelje

Čokolada deluje antidepresivno in kot afrodiziak.
Čokolada deluje antidepresivno in kot afrodiziak. (Foto: iStock)

Čokolada ni samo vrhunska sladkarija, na katero prisegajo največji gurmani, pač pa tudi zdravo in zdravilno živilo, saj vsebuje vrsto fitokemikalij in antioksidantov s številnimi koristnimi učinki.

Bogata je z minerali, predvsem s fosforjem, magnezijem, kalijem in cinkom. Čokolada, zlasti črna, vsebuje še polifenole, ki so naši zavezniki v boju proti staranju, poleg tega blažijo stres, pomagajo preprečevati srčne bolezni in krepijo imunski sistem. Čokolada deluje antidepresivno in kot afrodiziak, za kar je "kriv" teobromin, ki nas sprošča in pomirja ter povzroči tisti blaženi občutek med uživanjem čokolade, saj spodbuja sproščanje hormona serotonina. V zmernih količinah uživanje čokolade z visokim deležem kakava celo znižuje raven holesterola. Čokolada daje veliko energije, kar je dobro pri večjih telesnih naporih, in je lahko prebavljiva.

Nakup

Najboljša je čokolada z visoko vsebnostjo kakava, kajti zdravilni učinki čokolade se skrivajo v deležu kakava in ne v deležu mleka. Še posebno kakovostne so čokolade, pri katerih so se proizvajalci potrudili ohraniti čim višji delež polifenolov. Če je le mogoče, se izogibajte čokoladam, ki vsebujejo hidrogenizirane maščobe in olja.

Kako čokolado shranjujemo

Čokolade nikoli ne hranite v hladilniku. Idealna temperatura za shranjevanje čokolade je od 10 do 15 °C. Zaščitite jo pred drugimi vonji, saj se jih odprta čokolada kaj rada navzame. Če na površju čokolade nastane belkasta plast, to pomeni, da je izgubila del kakovosti, okusa in teksture, zato ni več priporočljiva za uživanje, sploh za resnične ljubitelje tega živila.


Zanimivost

Čokolada je najokusnejša, če jo jemo na prazen želodec. Idealna temperatura za uživanje čokolade je med 18 in 20 °C. Odlomite košček črne čokolade in pustite, da se vam nekaj minut topi v ustih, saj bo le tako sprostila svoje prave okuse in arome. Nekajkrat jo rahlo prežvečite, da se sprosti sekundarna aroma, in nato počakajte, da še malo "odleži" v ustih. Tako boste zaznali cel spekter okusov, ki jih ponuja dobra čokolada.

Zmernost!

Če pojeste preveč čokolade, bodo njene koristi manjše, saj ne gre pozabiti, da je čokolada zelo kalorično živilo z visokim deležem maščobe in sladkorja. Omejite se na 30 g od tri- do štirikrat na teden.

Kupujte ekološko

Poiščite čokolado, pridelano iz ekološko vzgojenega kakavovca, kar zagotavljata certifikata "eko" in "bio". Pri konvencionalni vzgoji kakavovca namreč uporabljajo veliko pesticidov in umetnih gnojil, katerih ostanki se lahko znajdejo tudi v končnem izdelku.


Čokoladni fondi

Fondi pripravite kot običajno, le da v posodo namesto olja vlijete čokolado. V čokoladni fondi namakamo banane, mango, jagode, koščke papaje in drugega sadja po lastni izbiri. To zabavno obliko čokolade je najslajše uživati v dvoje.

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki