Živila, ki raztrupljajo telo

(Foto: Diana Anđelić)

Ni treba živeti tik ob tovarni, da nas dosežejo strupene snovi in nam povzročijo skrbi. Verjetno ste na spletu že videli fotografije desetletja starih hamburgerjev, ki se še vedno zdijo povsem okusni. Naravna hrana se razkroji precej hitro, zato lahko samo upamo, da bodo takšen recept proti staranju znanstveniki iznašli tudi za nas. Poleg tega pogosto polepšajo in izboljšajo celo sicer povsem zdravo hrano.

Strupi nas začnejo napadati še pred rojstvom, pozneje pa ne prihajajo več samo iz okolja (pesticidi na primer poškodujejo možganske celice, ki nam dajejo energijo), ampak jih s slabimi mislimi in turbulentnimi čustvi dodatno proizvajamo še sami. Telo je resda opremljeno tako, da prepozna slabe stvari in jih izloči, toda hkrati s staranjem in z veliko obremenjenostjo sistema ta proces poteka čedalje počasneje, strupi pa se začnejo kopičiti v telesu.

Posledice zastrupitve

Te nam povzročajo nešteto zdravstvenih težav. Najpogostejše so utrujenost, bolečine v mišicah, prebavne težave, neprivlačna in občutljiva koža, podočnjaki, prehladi, glavoboli, alergije, pa tudi zmedenost in slabša zbranost.

Genokalipsa

Ko gre za večje posledice zastrupitev, nekateri znanstveniki govorijo kar o genokalipsi oziroma apokalipsi genov: nedavne študije so namreč nakazale, da strupi v telesu nemara celo spreminjajo DNK. Zastrupitev telesa ima lahko posledice ne le za naslednjo generacijo potomcev, temveč celo na tisto, ki se rodi za njimi, pa čeprav morda živijo povsem zdravo.

Pomoč pri odpravljanju toksinov – pravilna prehrana

K sreči so strokovnjaki odkrili, da je pri razstrupljanju telesu mogoče pomagati. Posebno velik vpliv ima pravilna prehrana. Pomanjkanje esencialnih hranil namreč zmanjša učinkovitost telesnih funkcij (jetra denimo za pravilno delovanje potrebujejo dovolj beljakovin); poleg tega se nekatera živila lahko celo uprejo škodljivim snovem.

Strokovnjaki so dokazali, da brokoli, cvetača, brstični ohrovt, zelje in vodna kreša močno spodbujajo proizvajanja telesu encimov za razstrupljanje, tako pa naj bi delovali tudi citrusi in zeleni čaj. Koriander, čebula in česen pomagajo pri odstranjevanju težkih kovin, bazilika, janež, rožmarin in timijan pa pospešujejo odplakovanje toksinov.

Razstrupljanje s superživili

Razstrupljevalno superživilo so alge. Samo alga chlorella ima celično steno, na katero se vežejo strupi – zato lahko neposredno odpravlja težke kovine, pesticide in druge strupene snovi. Pri drugih živilih je vpliv zgolj posreden, zato so alge uporabljali celo po katastrofi v Černobilu. Njihova celična stena veže strupe in jih izloči iz telesa – celo tako strupene kemikalije, kot so kadmij, svinec, živo srebro in pesticidi. Vsebujejo tudi klorofil, ki čisti prebavni sistem (preprečuje tudi razraščanje škodljivih bakterij v črevesju), poleg tega deluje proti raku. Alge učinkovito preprečujejo pomanjkanje blagodejnih hranilnih snovi: vsebujejo namreč več kot dvajset vitaminov in mineralov ter kar dvajsetkrat več beljakovin kot soja. Redno naj bi jih uživali celo nogometaši kluba Aston Villa.