Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Čili: Afrodiziak, ki koristi prebavi

Ostra paprika je naša prijateljica

George Washington je bil med prvimi, ki so vzgajali papriko. Dirigent Zubin Mehta jo zmeraj nosi v žepu. Angleška kraljica Elizabeta jo sicer zavrača, toda saj vemo, da je angleški okus zelo zadržan. Paprika je osvojila četrtino svetovnega prebivalstva -- ostali jo sovražijo, se je bojijo, se sploh ne zmenijo zanjo ali pa jo le poredko uporabljajo. Govorimo o ostri papriki ali "čile", kot ji pravijo v špansko govorečih državah. To je najvišja podoba pikantnosti v naravi.
Kar je ingver za medicino Daljnega vzhoda, je ostra paprika (Capsicum Annum) za tradicionalno zahodno medicino. Že severnoameriški Indijanci so uporabljali papriko za krepitev delovanja srca in krvnega obtoka. Čile je zaradi svojih toničnih in dezinfekcijskih lastnosti delal čudeže.

Danes se z ostro papriko ukvarjajo tudi kardiologi, saj so odkrili, da zmore topiti trombuse v žilah. Čile ali čili se ponaša tudi z dražljivimi lastnostmi. Če se odpravljate na dolgo pot z avtomobilom, si pripravite steklenico sadnega soka s čilijem; ko vas bo zgrabila utrujenost, vam bo v veliko pomoč.

Čili odlikuje tudi močno antiseptično delovanje, zato ga mehiški Indijanci dodajajo najrazličnejšim jedem.
Ostra paprika ni za vsakogar, nekateri je sploh ne morejo jesti, drugi jo uživajo brez vsake mere. Tudi otroci neke ekscentrične ameriške zeliščarke so se nanjo že zelo zgodaj privadili, saj je mati na potovanjih, kadar ni bila prepričana, da je mleko neoporečno, vanj dodajala čili. Dovolj je, če skodelici mleka dodate pol stroka čilija, ki bo uničil vse bakterije. Takšno mleko ima močen, oster okus, toda otroci so se mu hitro privadili.

Ostra paprika je manj močna, če jo uživate surovo, saj visoke temperature še poudarijo njen okus. Če vas po ognjeno rdečem čiliju pečejo usta in grlo, naredite nekaj manjših požirkov piva, vina ali mleka.
Za pikantnost poskrbi alkaloid brez okusa, ki se nahaja v čilijevem stroku. Pikantnost ni odvisna od količine alkaloida, temveč od njegove kemične oblike. Na ostrino ostre paprike vplivajo tudi vremenske razmere. Različne vrste čilijev so različno ostre; celo primerki ene vrste niso vselej enako "ognjeviti". Običajno velja naslednje pravilo: manjša ko je ostra paprika, večja je verjetnost, da bo "jezna".

Od kod izvira ostra paprika? Iz vroče in sončne dežele, kot povesta že njena barva in "ognjevitost", bržkone z Bolivijske visoke planote. Tam še vedno živi lovec na rastline, ki neutrudno išče "mater" vseh ostrih paprik; doslej so odkrili približno 1600 vrst. V Evropo jo je prvi prinesel Krištof Kolumb, ki je kmalu odkril, da premore veliko zdravilnih lastnosti.

Dobrodelne lastnosti ostre paprike so znane že od vekomaj. Ostra paprika pomaga proti vnetjem, pospešuje prebavo, poživlja, blagodejno vpliva na revmatizem, koristna je tudi v boju proti holesterolu, saj vsebuje lecitin … Pikantni sadež ima kar petkrat več vitamina C kot pomaranče in limone, poleg tega vsebuje pomembne vitamine A, B2, E (za lepoto in mladost), K (proti krvavitvam) in PP (krepi krvne žile). Ostra paprika torej pospešuje delovanje metabolizma, varuje pred bolezenskimi klicami, poživlja krvni obtok, krepi stene kapilar in pospešuje rast las. Toda to niso vse vrline te zaveznice zdravja; ostra paprika namreč tudi preprečuje debelost, ker odstranjuje maščobe iz organizma, poleg tega varuje pred rakom. Ker je iz iste družine kot tobak, nam pomaga pri odvajanju od kajenja.

Če pojeste vsak dan 0,2 g čilijevega prahu, boste krepili želodec, preprečevali bolečine v glavi, ki so posledica slabe prebave, ter se borili proti hemoroidom in zraku v prebavilih. Če želite ublažiti trganje v ledjih, revmatične bolečine ali protin, pripravite čaj iz skodelice vrele vode, dodajte žličko ostre paprike in pustite stati 25 minut. Nato s tem čajem namočite čisto krpo, položite jo na boleče mesto in pustite delovati, dokler bolečina ne mine.
Ker ostra paprika blagodejno deluje na prebavo in krvni obtok, pomaga tudi do razburljivega erotičnega srečanja.

Če boste kdaj šli v Mehiko, državo, v kateri je ostra paprika najbolj priljubljena, saj je pikantnost tam način življenja, poskusite katero od tamkajšnjih jedi. Od stotine vrst ostre paprike jih za kuho uporabljajo kakih petdeset. Najbolj znana se imenuje habanero in velja za najmočnejšo na svetu. Če želite doživeti trepetajočo izkušnjo, poskusite omako xnipek -- ime jedi pomeni pasji smrček, in to povsem upravičeno, saj boste zaradi grozljive pikantnosti imeli povsem vlažen nos.
 

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

zelenjava , prebava , paprika , začimba , zdravilna zelišča , čili paprika , pekoča paprika

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.