Hrana za boljše razpoloženje

  • T.ko
  • četrtek, 17. oktober 2013
Sadje sodi v skupino "srečnih živil", ki vam lahko izboljša razpoloženje ter vzdržuje vaš organizem v zavidanja vredni formi, saj vsebuje veliko koristnih vitaminov.
Sadje sodi v skupino "srečnih živil", ki vam lahko izboljša razpoloženje ter vzdržuje vaš organizem v zavidanja vredni formi, saj vsebuje veliko koristnih vitaminov. (Foto: Jupiterimages)

Ste nerazpoloženi, nemirni, slabe volje, potrti in malodušni? Ne posezite takoj po pomirjevalih in antidepresivih, pač pa najprej spremenite prehrano in čez mesec dni preverite, ali se počutite bolje. Prehrana pomembno vpliva na telesno in duševno zdravje. Pravilna izbira živil lahko izboljša razpoloženje, nekatera živila pa celo premagujejo depresijo ter druge duševne motnje in bolezni. Zdrava in kakovostna prehrana je močan zaveznik v boju proti stresu, znanstveno pa je dokazano, da nekatera živila pomagajo pri nespečnosti. V nadaljevanju si preberite seznam "srečnih živil", ki vam bodo izboljšala razpoloženje ter vzdrževala vaš organizem v zavidanja vredni formi.

Maščobne kisline omega 3

Vsebujejo jih tunina, oreški in oljna repica. Uživamo jih lahko tudi v obliki kapsul. Omega 3 kisline pomagajo pri duševnih motnjah, kot je bipolarna motnja. Nekatere raziskave kažejo, da hrana, ki vsebuje te kisline, pomaga ljudem z depresijo in umirja hiperaktivne otroke. Omega 3 so koristne tako za duševno kakor tudi telesno zdravje, zato jih vsekakor uvrstite v vsakodnevno prehrano.

Cink

Ta mineral igra nadvse pomembno vlogo v prebavnih procesih, prispeva pa tudi k normalnemu delovanju imunskega sistema. Cink pomaga v boju proti odvečnim kilogramom, oslabelosti in malodušju. Pomanjkanje cinka se navadno kaže v obliki izgube teka in ravnodušnosti, zato bi moral postati del vsakodnevne prehrane. Vsebujejo ga bučna semena, pšenični kalčki in visokoproteinska živila, kot so meso in mlečni izdelki. Cink lahko jemljemo tudi v obliki prehranskih dodatkov, saj ga največ vsebujejo morski lupinarji in drobovina, ki pa se na našem jedilniku ne znajdejo vsak dan.

Vitamin B3 (niacin)

Ta vitamin je nadvse pomemben za normalen pretok energije po telesu. Že majhno pomanjkanje lahko povzroči depresijo, razdražljivost, preobčutljivost in slabo prebavo. Do pomanjkanje vitamina B3 lahko pride tudi zaradi čezmernega pitja alkohola. Naravni viri vitamina B3 so repa, svinjina, piščančje meso, fižol in ribje olje.

Voda

Voda je najpomembnejše orožje v boju proti depresiji in debelosti, saj izboljšuje razpoloženje, motoriko in umsko moč. Na dan je treba popiti vsaj dva litra vode, v to količino pa niso vštete druge tekočine. Koristi od vode so številne, tako kot je velika škoda, če je ne pijemo dovolj. Voda je torej vir življenja in dobrega razpoloženja, zato jo pijte v priporočenih količinah.

Vitamin E

Ta mogočni vitamin vsebujejo polnovredna žita, oreški, semena ter sadje in zelenjava, kot sta špinača in avokado. Vitamin E je močan antioksidant, ki ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema. Znano je, da bolnikom z ugotovljeno depresijo pogosto primanjkuje vitamina E, zato skrbite za svoje duševno zdravje tudi s tem, da telesu zagotovite zadostne količine vitamina E.

Kalcij

Kalcij je močno orožje v boju proti stresu in tesnobi. Raziskave kažejo, da pomaga tudi pri poporodni depresiji. Ljudje, ki nimajo dovolj kalcija, se pogosteje pritožujejo nad težavami s spanjem, utrujenostjo in slabim razpoloženjem. Kalcij je naravna pomoč za boljši spanec, najdemo pa ga v mleku in mlečnih izdelkih ter v zeleni listnati zelenjavi. Vsebujejo ga tudi brokoli, tofu, sezamova semena in pomarančni sok z dodanim kalcijem.

Železo

Pomanjkanje železa povzroča utrujenost, pomanjkanje energije in slabokrvnost, zlasti pri ženskah. Umetnih nadomestkov železa nikar ne jemljite brez predhodnega posveta z zdravnikom. Železo vsebujejo naravni viri, kot so jetra, govedina, fižol, grah in lešniki. Telo lažje vsrka železo iz mesa, kot tisto iz zelenjave. Če ste vegetarijanec, lahko vsrkavanje železa izboljšate z uživanjem večjih količin vitamina C.


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. splošne medicine

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vsi Viva strokovnjaki