Med: Sladki užitek bogov in ljudi

(Foto: Diana Anđelić)

Nekatera ljudstva verjamejo, da uživanje medu pomaga doseči nesmrtnost, toda četudi v resnici ni tako, naj nam to gosto, lepljivo tekoče zlato na kar najbolj zdrav način posladka življenjsko dobo, ki so nam jo namenili bogovi. Vsaka kapljica medu vsebuje vrsto dragocenih snovi, ki so tako zapletene, da njihova natančna zgradba še zdaj ni v celoti znana, zaradi česar medu ni mogoče izdelovati industrijsko.

Zaradi skladnega razmerja sestavin in kompleksnega delovanja je biološko skoraj popolno živilo, saj spodbuja obnavljanje skoraj vseh funkcij v organizmu. Zaradi lahke prebavljivosti in visoke vsebnosti preprostih sladkorjev hitro vrača izgubljeno energijo in velja za eno od najbolj zdravih "visokooktanskih" goriv za telo (320 kcal/100 g), zato je potrebna previdnost pri količini.

Strokovnjaki priporočajo gram medu na kilogram telesne teže in podvojen odmerek v primeru porušenega zdravja. Zaužiti ga je treba ob zadostni količini vode, ker je med higroskopen, torej veže vlago. Med vsebuje tudi manjše količine beljakovin, encimov, aminokislin, vitaminov, mineralov in elementov v sledovih. Vsebnost oziroma razmerje med temi hranili je odvisno od vrste rastlin, iz katerih so ga čebele pridelale. To opazimo že na prvi pogled, po barvi medu: temnejši ko je, več hranilnih snovi vsebuje. Praviloma temnejši med odlikuje tudi trpkejši okus, ki ga nekateri še posebno cenijo

Shranjevanje

Med je mogoče hraniti zelo dolgo, vendar le, če ga zaščitimo pred vlago. Najbolje ga je hraniti v stekleni posodi, oviti z neprozornim materialom. Tako ga zaščitimo pred svetlobo, ki uničuje encime, vitamine in protimikrobne snovi. Med vedno hranite na sobni temperaturi in čim dlje od virov toplote. Hladilnik ni primerno mesto, saj med kristalizira tako pri visokih kot pri nizkih temperaturah, pri čemer pa ne pride do kemičnih sprememb. Če vendarle kristalizira, kozarec z medom postavite v mlačno vodo in jo postopoma segrevajte, vendar do največ 30 °C.

Nakup

Seveda je najbolje, če ga kupite neposredno pri čebelarju, saj je med gotov, dokončen izdelek že v čebelnjaku. Vsak poseg vanj (pretakanje, filtriranje, homogeniziranje, gretje …) je nepotreben, zato velja: bližje čebelnjaku ga kupite, boljša je njegova kakovost. Med sčasoma potemni, vendar ohrani prvoten okus. Najbolje ga je uporabiti v prvem letu po tem, ko ste kozarec odprli, saj z leti prihaja do postopnega slabljenja njegove biološke vrednosti.


Priprava jedi

Od zadovoljnega lizanja prstov paleolitskega človeka naprej je med vse do danes zadržal visoko mesto na lestvici gastronomskih delikates. Medu ne uporabljamo samo kot namaz, saj je v kuhinji vsestransko uporaben. Z njim pripravljamo raznovrstne jedi: od juh, glavnih jedi, prilog in slaščic do krem, kruha in sladoledov. Lepo se poda k mesu, zelenjavi, sadju, sirom in oreškom, seveda pa je najboljši, če ga uživamo v prvotni obliki, kar samega.

Zanimivost

Kako prepoznati pravi med? Ko med zajamete s paličico in jo dvignete nad kozarec, opazujte nit, ki polzi s paličice. Pri pravem medu ni presledkov – nit polzi strnjena, medtem ko se pri umetnem medu niti trgajo.

Opozorilo

Pri neposrednem stiku med medom in kovino pride do reakcije in nastanka snovi, ki kvarijo vitamine v medu, zato ga je najbolje zajemati z leseno paličico in se izogibati zajemanju s kovinsko žlico.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki