Čari hrane na žaru

(Foto: Diana Anđelić)

Kuhinja in jedilnica na prostem

Poletje je pravi čas za selitev kuhinje in jedilnice na prosto, v naravo. Med predajanjem sončnim žarkom in svežemu zraku je druženje s prijatelji ob dobri hrani pravi življenjski užitek. Obilje dobrot, ki jih pripravimo na žaru obeta pravo malo gurmansko pustolovščino, z Vivinimi nasveti pa boste poskrbeli, da bo hrana pa zdrava, varna in hitro pripravljena.

Pečenje na žaru je eden od najstarejših znanih načinov priprave hrane. Če z žarom ravnamo pravilno, je tako pripravljena hrana varna, zdrava in okusna, poleg tega jo odlikuje manjša vsebnost maščob. V zalogaju z žara je poseben užitek, vsaka gostija s tako pripravljeno hrano pa pravcata majhna slovesnost. Na voljo je več vrst žarov: klasični žar z drvmi ali lesenim ogljem, električni žar, električna pečica pod grelci, plinski žar, pa tudi posebna žar ponev iz litega železa.

Pri izbiri načina termične obdelave hrane nas pogosto skrbi količina vitaminov, ki se izgubi med pripravo. Med pečenjem na žaru se hranilne snovi ohranijo  v znatno večji meri. Zaradi visokih temperatur se pore na površini mesa in rib zaprejo, s čimer nastane ovoj, ki zmanjša izgubo sokov, polnih dragocenih hranil.

Prednosti žara je še veliko: pripravljanje hrane je hitro in preprosto, dinamiko priprave in količino hrane zlahka prilagajamo, uporabimo pa lahko prav vse vrste živil, tudi sadje in sir. Žar je primeren tako za izbirčneže kot za gurmane, priprava pa ne zahteva velikega kulinaričnega znanja.

Kako pripraviti marinado

Kljub temu ponujamo nekaj uporabnih nasvetov za pripravo hrane z žara. Da bo meso mehkejše in okusnejše, ga pred pečenjem nekaj ur namakajte v marinadi. Priprava marinade je stvar okusa in je odvisna od vrste mesa. Pri pripravi marinade za rdeče in belo meso so najpogosteje v rabi naslednje sestavine: kakovostno nerafinirano olje, česen, sol in poper, mleta rdeča paprika, nastrgana limonina lupinica, začimbna zelišča (rožmarin, bazilika, materina dušica), nekateri pa meso premažejo tudi gorčico za boljši okus in hrustljavo teksturo.

Marinadi za meso lahko dodate tudi žajbljeve ali metine lističe, ki pa jih pred začetkom pečenja odstranite, da se ne zažgejo. Odstranite tudi koščke česna ali pa uporabite česen v prahu.

Prave začimbe …

… dodatno obogatijo okus pečenega mesa, zato je dobro vedeti, katere začimbe se najbolje podajo k posameznim vrstam mesa:
  • K ribam se najbolje podajo rožmarin, lovor, bazilika, česen in peteršilj.
  • Pri pripravi svinjine in teletine poleg soli uporabljamo beli poper, koriander, česen in tabasko.
  • Perutnino lahko naprej pokapljate z limoninim sokom, nato pa potresete z rdečo papriko (sladko ali pekočo), soljo in poprom, uporabne pa so tudi posebne mešanice začimb za mleto meso in perutnino.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki