Zelena solata

  • T.ko
  • sreda, 30. junij 2010
(Foto: Diana Anđelić)

Če boste upoštevali spodnje nasvete, bo vaša zelena solata to poletje boljša, kot je bila doslej.

Oh, to pranje!
Brez pranja solate ne gre. To boste najhitreje in najučinkoviteje opravili z res veliko posodo in obilico mrzle vode. Posoda, v kateri namočite solato, mora biti dovolj velika, da umazani delci sedejo na dno posode in se ločijo od solatnih listov. Solato operite večkrat zapored, da bo resnično čista.

Izkoristite veliko izbiro.
Na tržnici ali v trgovini z zelenjavo imajo poleti veliko izbiro solat. Ne izberite vedno iste vrste, saj boste tako prikrajšani za marsikateri vitamin. Temno zelena mehka solata ima osemkrat več vitamina A kot ledenka. Rukola ima dvakrat toliko kalcija kot kozarec mleka. Solata v vaši skledi naj bo torej vsak dan različna.

Ključna je svežina.
Če je možno, kupite solato, ki ima korenine. Če solata nima korenin, mora biti steblo (če je zraven) bele barve. Poleg tega bodite pozorni, da listi niso orumeneli.

Dodajte zelišča.
Ko kupujete solato, kupite še nekaj svežih zelišč, da boste solati izboljšali okus. Pri zeliščih ne smete skopariti, dodajte jih več, ne le ščepec. Priporočamo vam baziliko, drobnjak, peteršilj in meto.

Bodite nežni z listi!
Če je solata v plastični vrečki ali foliji, jo odstranite. Ste vedeli, da je najboljši material za shranjevanje solate bombaž? Solato shranjujte v podobni vrečki kot za kruh. Takšna vrečka namreč omogoča kroženje zraka. Solata bo sveža dlje, če jo boste zavili v časopisni papir in jo hranili v preluknjani polivinilni vrečki.
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki