Pu-erh: Naj čaj

(Foto: Jupiterimages)

Okusi zdravja

Najnenavadnejši, v telesu najdejavnejši, najzdravilnejši. Takšen je v skrivnosti priprave in hvalnice o krepčilnih lastnostih zavit čaj iz kitajske province Yunnan.

V vsem je povsem drugačen od drugih čajev. Starejši ko je, učinkovitejši je. Okus ima čuden, zelo čuden, po zemlji. Je povsem črn, z njim pripravljen poparek pa globoko rjav. Vsem čudnostim navkljub je njegov učinek zelo spodbuden za telo in duha. Če nas pri počutju in razpoloženju zanaša v to ali ono stran, nas pu-erh postavi naravnost na sredino. Razširi zaznavanje, poživi in uravna telesno presnovo. In nam stori še marsikaj prijetnega. Poveča notranji sloj avre. Nakaže, da svet ni tak, kot se zdi, da ga vidimo, marveč tak, kot je. Umu da prosto urico in namesto njega v ospredje pokliče intuicijo.

Pu-erh je pračaj
Pripravljali so ga v časih, ko je pot iz Yunnana na cesarski dvor trajala več mesecev. To je zanj vseeno, zeleni čaj pa v takšnem času že lahko izgubi del kakovosti. Izvorni pu-erh so pripravljali samo iz listov čajevca, ki so mu pustili, da se je z vso močjo razrasel v drevo. Tudi zdaj najkakovostnejši pu-er pripravljajo iz takšnih čajevcev. Izhodišče zanj zeleni čaj, ki ga stisnejo v pogače, cepijo z žlahtnimi plesnimi in pustijo v vlažnem prostoru. Ko je naknadna fermentacija končana, ga posušijo in nato čaj zori še več let. Starejši ko je, boljši postaja in višjo ceno dosega.

Flavonoidi in rudnine
V pu-erhu pa je skrito še marsikaj. Precejšen del učinkovitost gre pripisati naknadni fermentaciji in zorenju, med katerim plesni spremenijo izhodiščne sestavine čaja in dodajo še kaj svojega. Občutno se poveča vsebnost flavonoida epigalokatehingalata, zaradi katerega zeleni čaj slovi kot ščit pred boleznimi civilizacije. Pu-erh vsebuje več rudnin kot druge vrste čajev. Izmed vitaminov je v njem celo antioksidant, vitamin E. Pu-erh pa ni učinkovit samo zaradi vpliva posameznih sestavin, temveč tudi zaradi delovanja celote.

Pu-erh uravnoveša ...
... in uravnava telesno presnovo. Ogreje jutro. Spodbuja razstrupljevalno delovanje jeter in izgorevanje maščob v telesu, tako prehranskih kot založnih. Je učinkovit "razmaščevalec" krvi, ker znižuje vsebnost trigliceridov in holesterola v njej. Čisti ožilje, razbremenjuje srce. Pospešuje odvajanje vode, čisti sečila, preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Z antioksidanti in drugimi sestavinami ščiti telo pred škodljivimi vplivi civilizacije, tudi pred rakom. Ali drugače, telesno odpornost okrepi do naravno visoke ravni ter omogoči odlično počutje in sijoče zdravje. V ravnovesju vsega z vsem.

Priprava
Pri pripravi pu-erha čas ni tako pomemben kot pri pripravi drugih čajev. Na skodelico vode odmerimo žličko čaja. Vodo zavremo in z njo prelijemo čaj. Pustimo stati približno deset minut, nato precedimo. Medtem ko srkamo prvi odmerek "žive zemlje", zavremo drugo skodelico vode in z njo še enkrat prelijemo pu-erh. Spet pustimo stati deset minut in precedimo. Najkakovostnejši pu-erh lahko prelijemo še v tretje, vendar s polovično količino vode. Tretji naliv je svetlejše barve, manj izrazitega okusa in učinkovanja.

Pu-erh zahteva gibanje
Šele tako pride njegovo učinkovanje na vseh ravneh, snovnih in nesnovnih, povsem do izraza. Zato je najbolje, da si po jutranji skodelici pu-erha privoščimo izdatno hojo skozi gozd ali v hribovske višave. Da pripomore k tanjšanju zalog telesnih maščob in obenem pospešuje njihovo izgorevanje, je zgolj stranskega pomena. V manj idealnih razmerah pu-erh pač pijemo, kjer nanese. Skodelica zjutraj in pozneje še druga, pripravljena z drugim nalivom istih lističev, sta dovolj. In svet se začne po malem, a vztrajno spreminjati.

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki