Masleno testo

(Foto: Diana Anđelič)

Nasveti za pripravo

Dolgi kuharski nasveti niso nikoli simpatični, ko pa se nam jedi ponesrečijo, pa včasih le pridejo prav. Kuharski mojstri so, predvsem za pripravo najrazličnejših vrst testa, z njimi precej radodarni. Oglejmo si nekaj nasvetov izkušenih pekov, ki nam pridejo prav pri pripravi maslenega testa.

Količina vode, ki jo dodamo testu, ni nikoli enaka, saj se spreminja glede na vsebnost vlage v moki.

Če uporabljamo mešalnik, ga večkrat ustavimo in preverimo velikost grudic.

Testo pred uporabo vedno ohladimo.

Drobci masla morajo biti vidni, ko testo valjamo. Če niso, pita ne bo dovolj rahla. (Malce pomaga, če ga pustimo dalj časa počivati.) Maslo se namreč med peko topi, in kot trdijo kuharski mojstri, sprošča paro in se šele potem integrira z drugimi sestavinami. Prav to povzroča krhkost maslenega testa. Seveda delci ne smejo biti preveliki, ker lahko v piti pustijo luknje.

Ko vzamemo testo iz hladilnika, je zelo drobljivo in ga težko oblikujemo. Pomagamo si tako, da ga razrežemo na več delov, vsakega posebej še enkrat pregnetemo in šele potem, ko se nekoliko zmehča, skupaj razvaljamo. Oblikujemo lahko tudi posamezne četrtine in jih sestavimo šele v pekaču.

Če se testo zelo drobi, to pomeni, da smo mu dodali premalo vode.

Preden oblikovano testo obložimo s sadnim nadevom, ga še za pol ure postavimo v hladilnik. Lahko pa testo delno spečemo in ga šele potem obložimo s sadjem.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki